Historie

Tentoonstelling in Metaheerhuisje bij Joodse begraafplaats Tiel

Van zaterdag 27 mei tot zondag 4 juni is de week van de begraafplaats. Op veel begraafplaatsen worden dan activiteiten georganiseerd. Op begraafplaats Ter Navolging is er een confrontatie van honderden oude grafmonumenten met moderne duurzame kunst. De Joodse begraafplaats is evenals Ter Navolging op de zondagen 28 mei en 4 juni geopend.

 
 

Tiels rampjaar 1992

Het jaar 1992 – nu een kwarteeuw geleden – was voor de relatie tussen de Turkse gemeenschap en het stadsbestuur van Tiel een rampjaar. De Turken hadden een voorlopig contract om het “Hooge Huys” te kopen en toen ze het gemeentebestuur vroegen daarvan een moskee te mogen maken, trachtte de meerderheid van het college het gebouw voor de Turkse neus weg te kapen. Een (persoonlijke) terugblik.
 
 

De koning en Tiel

De vijfde koning van ons land, die vandaag Abraham ziet (proficiat en nog veel mooie jaren !) heeft wat met Tilburg. En andersom natuurlijk. Zoals onze eerste koning iets had met Tiel. En andersom. Het is al ruim twee eeuwen geleden en de tijden waren heel anders. Maar in beide gevallen is de relatie tussen stad en koning heel specifiek.
 
 

Inundatiekanaal Tiel op weg naar werelderfgoedlijst Unesco

Het inundatiekanaal is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die linie vormt samen met de Stelling van Amsterdam, een grote verdedigingslinie, die Amsterdam en de provincies Noord- en Zuid Holland moest beschermen tegen vijandelijke invallen. De Stelling is in 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Die status moet uitgebreid worden met de Nieuwe Hollandse waterlinie. Dat zal als alles goed gaat in 2019 gebeuren.
 
 

Pagina's