Historie

Rome aan de Linge; spectaculaire archeologische vondsten op Medel Tiel

In het crematorium op Medel presenteerden de gemeente Tiel, industrieschap Medel en de verschillende archeologische bedrijven die op Medel actief zijn donderdag 30 maart de voorlopige resultaten van het archeologisch onderzoek dat daar nu plaatsvindt. Er is veel en uniek materiaal gevonden uit alle perioden van de geschiedenis. Spectaculair is de vondst van een beeld van de god Jupiter en een prachtig gedecoreerde zalfpot.
 
 

Cadeau aan Tiel

Apetrots waren de dijkverzwaarders er destijds op. Ze waren er in geslaagd voor de meest “multiculturele” wijk van Tiel een grote moderne speeltuin aan te leggen. Die werd in dank aanvaard door het stadsbestuur dat later via “de Tielse methode” en met hulp van veel vrijwilligers voor nog méér voorzieningen zorgde. Maar sinds kort is de liefde bekoeld en wil de gemeente de speeltuin om zeep helpen om er te kunnen bouwen. Kan dat zomaar ?
 
 

Tielse namen: Oosterhoudt

Tegen het eind van de 18e eeuw waren de Van Oosterhoudts de belangrijkste ondernemers van Tiel. Veel is daarvan niet meer te zien. De meest artistieke representant van deze familie – Dirk Daniëlszoon – liet echter een groot aantal schilderstukken en tekeningen na. En de poort van zijn “atelier” zit nog altijd in de walmuur. Niemand weet wat daarachter schuil gaat.
 
 

Putten en pompen in Tiel 4

In 1824 betaalde het stadsbestuur van Tiel aan de houtdraaier Jan de Man vijf gulden omdat hij enkele “houten vazen” had gemaakt, waarmee de stadspompen zouden kunnen worden opgefleurd. Een van die vazen werd ontdekt op een foto van 1930 uit “Gelderland in Beeld”. Dat leverde een fraai zoekplaatje op. Waar stond die pomp ?
 
 

Pagina's