Winkelcentrum Passewaaij 25 jaar

Op de dag af 25 jaar na de opening van winkelcentrum Passewaaij zijn we op bezoek bij Optiek van Es en Primera Passewaaij, ondernemers van het eerste uur. Op vier november 1998 opende toenmalige burgemeester Van Tellingen het winkelcentrum dat ontworpen is door de Turkse architect Gun Aydagul.

Fotoalbum onder de tekst

“Van Tellingen komt nog altijd bij ons als klant”, vertelt Jan Willem van Es, voorzitter van de ondernemersvereniging Passewaaij. Het winkelcentrum is gebouwd door de Zondag Bouwgroep en bestaat uit 3.500 m2 winkeloppervlakte. Van Es was één van de eerste ondernemers die zijn winkel opende. “Ik werkte als opticien bij een keten en woonde in Tiel. Er werd een nieuwe wijk gebouwd en ik zag een kans.” De projectontwikkelaar zag eigenlijk niet veel in een optiek in het nieuwe winkelcentrum. Van Es starte zijn onderneming kort voor de officiële opening en inmiddels is hij één van de langstzittende ondernemers van Passewaaij. Én al 25 jaar de buurman van de Primera.

Dieptepunt
Bas Leenheer begon ook 25 jaar geleden met de Primera. “We liepen gewoon bij elkaar naar binnen, dronken ’s ochtends een bakkie koffie.” Absoluut dieptepunt noemt Van Es het overlijden van zijn buurman. “Ik heb hem gevonden achter in zijn winkel in een stoel. Het was een vreselijke schok.” Het Bas Leenheer-bankje tegenover de Primera herinnert nog aan de veel te vroeg overleden ondernemer. Zijn dochter, Monique Bergacker-Leenheer nam het stokje over. Samen zagen ze collega’s gaan en komen. Zoals keurslager Nootenboom, Bakker Ehren, dierenwinkel Dobey, een groentenboer, Blokker, Restaurant La Grotta, een slijterij, een bistro en een snoepwinkel. “De Etos, de kapper (La Vie) en Albert Heijn zijn tegelijk met ons begonnen”, vertelt Jan Willem. Monique vult hem aan: “de snackbar zit hier ook al 25 jaar, maar wel met inmiddels de derde eigenaar.”

Feestdag
De Albert Heijn begon klein, een jaar of zes geleden is deze flink uitgebreid. Meerdere winkeliers trokken het pand van hun buurman erbij als dat leegkwam. De Primera van Monique is sinds begin van dit jaar dubbel zo groot geworden, de bloemist vertrok en zij trok dat pand erbij. De eerste festiviteit voor het jubileum is al geweest, eind oktober was er een Halloweenfeest en werd meteen het 25-jarig bestaan gevierd. Maar er volgt nog meer, voor de vaste klanten van Optiek van Es is er bijvoorbeeld binnenkort een actie om hen te bedanken, zaterdag twee december is er een feestdag met een bijzondere ‘gouden’- enveloppen-actie. “Er zijn mooie prijzen te winnen”, vertelt Monique.

Hoogtepunt
“Op naar de volgende 25 jaar”, stelt Jan Willem. Het is ook wel een hoogtepunt. En, op dit moment zijn alle winkels gevuld. Er is geen leegstand in Passewaaij. “Ik heb acht jaar geen buurman gehad, nu zit daar de tapijt en gordijnenwinkel in. Er is bijvoorbeeld een nieuwe dierenwinkel die ook klusmaterialen verkoopt, de fietsenwinkel en de Trekpleister.”
“Voor het eerst sinds 12 jaar is alles vol”, aldus Monique. “Wij dachten dat we last zouden krijgen van Westlede, vrij dicht bij onze wijk, maar dat is echt niet zo. De kracht van ons winkelcentrum is dat je voor je eerste levensbehoefte de wijk niet uit hoeft. Wat er alleen nog aan ontbreekt is een tweede supermarkt. Dat zou zo fijn zijn. In Passewaaij woont ongeveer een kwart van de inwoners van Tiel en wij hebben geen discounter, dat is jammer.” Zaterdag tien december is er de traditionele kerstmarkt in Passewaaij, alle ondernemers zijn daarbij betrokken. “Hier werken we nog echt samen, we helpen elkaar en vullen elkaar aan.”

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights