Burgemeester Hans Beenakker naar Krimpenerwaard

Burgemeester Beenakker bleek de beste sollicitant om burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard te worden. De gemeente raad van die gemeente heeft hem donderdag 2 november voorgedragen voor benoeming. De formele benoeming door de Minister van Binnenlandse Zaken is na zo’n voordracht bijna altijd een formaliteit. Krimpenerwaard heeft de datum voor de installatie van de Tielse burgervader dan ook al bepaald. Dat zal 8 januari zijn, precies 12 jaar nadat zijn benoeming in Tiel plaatsvond en een dag na afloop van zijn huidige benoemingsperiode.

Het is de derde plaats waar Beenakker burgemeester wordt. Voordat Beenakker naar Tiel kwam was hij al acht jaar burgemeester van de Brabantse gemeente Asten.

Krimpenerwaard is in 2015 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Nederlek, Ouderkerk, Vlist, Schoonhoven en Bergambacht en telt vijftien dorpen en steden. In de gemeenteraad vormt de SGP na een lokale partij de grootste partij. De vorige burgemeester trad terug na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Sindsdien vervult een waarnemer de burgemeestersfunctie. De gemeente telt ongeveer 58.000 inwoners en Tiel heeft rond de 43.000 inwoners.

Beenakker is gekozen omdat men inschat dat hij gemakkelijk aansluiting zal vinden bij de bevolking en tussen de mensen zal staan. Door zijn opleiding (agrarisch econoom in Wageningen) en werkervaring in diverse functies bij het ministerie van landbouw en zijn bestuursfuncties in de regio zal hij naar verwachting ook makkelijk aansluiting vinden bij de bedrijvigheid in de nieuwe gemeente. Daarnaast speelde zijn ervaring als voorzitter van de gezagsdriehoek in de Regio Rivierenland, het plaatsvervangend voorzitterschap van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, en het voorzitterschap van Fruitdelta Rivierenland een belangrijke rol.

Met zijn benoeming tot burgemeester van Krimpenerwaard keert de Tielse burgemeester terug naar de provincie Zuid-Holland waar hij zijn politieke carrière begon. Daar was hij wethouder bij de gemeente Voorburg en na een fusie van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Beenakker is nu 57 jaar en twee termijnen (12 jaar) burgemeester van Tiel. Hij heeft halverwege dit jaar aangegeven dat hij het tijd vindt voor iets anders en niet in aanmerking wilde komen voor een derde termijn van zes jaar.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights