Nieuws uit Tiel, editie 8 november 2023

In deze editie:

– Nieuwe kinderraad

– Bellevue voorlopig dicht

– Groenadoptietegel

– Rioolvervanging en inrichting binnenstad

Nieuwe Tielse kinderraad geïnstalleerd

Vorige maand nam locoburgemeester Frank Groen de eed of de gelofte af bij 15 kinderen uit de gemeente Tiel. Zij vormen voor het komend jaar de kinderraad en zijn afkomstig van verschillende scholen groep 7 en 8. 4 kinderen konden niet aanwezig zijn.

De kinderraad is een initiatief om kinderen meer te betrekken bij de besluitvorming over zaken die hen aangaan.

Zij zijn gekozen door klasgenoten en zullen een jaar lang de stem van de kinderen in Tiel vertegenwoordigen. Zij kunnen meedenken, meepraten en meedoen aan het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid in Tiel.

De kinderraad vergadert regelmatig met elkaar, met de burgemeester, wethouders, raadsleden en met andere organisaties. Zij geeft ook advies aan de gemeenteraad over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen, zoals sport, cultuur, openbare ruimte, gezondheid en milieu.

De allereerste kinderraad in Tiel is alweer van 2011 en is ontstaan op initiatief van scholen, leerlingen en Tielse raadsleden.

Grand café Bellevue tot medio maart gesloten

Na de dijkversterking afgelopen zomer heeft Bellevue de gasten mogen verwelkomen op een prachtig vernieuwd terras. Met dank aan een goede samenwerking met Waterschap Rivierenland en de Gemeente Tiel.

De keuken, het interieur én het concept zal tijdens de komende verbouwing een nieuw jasje krijgen.

Groenadoptietegel introductie

Bij de Kranshof aan de Grotebrugse Grintweg is de eerste groenadoptietegel geplaatst door wethouder Frank Groen met een groepje bewoners onder wie Hendrik Oevering (rechts). De bewoners ontfermen zich hier over drie plantvakken.

Steeds meer Tielenaren zijn actief in het inrichten van openbaar groen in de gemeente. Door adoptie van plantvakken is er meer mogelijk en gaat de aantrekkelijkheid en betrokkenheid in een buurt erop vooruit. Een ontwikkeling die de gemeente Tiel graag ondersteunt. Er is daarom een speciale stoeptegel geïntroduceerd om de geadopteerde plantvakken in de stad te markeren. Op de tegel staat een pot met bloemen en de tekst ‘zelfbeheer’.

Het is eenvoudig om in de gemeente Tiel een boomspiegel of ander plantvak te adopteren. Wel zijn er een paar regels. Bijvoorbeeld dat het plantvak openbaar moet blijven en dat het groen onderhouden wordt. De gemeente helpt bij de voorbereiding en draagt het vak over met nieuwe grond erin. Ook is er een beperkt budget beschikbaar om een goede start te maken. De gemeente kan daarbij advies geven over geschikte beplanting en het onderhoud.

Meer informatie via teamldw@tiel.nl of www.tiel.nl/groenadoptie

Rioolvervanging en inrichting binnenstad Tiel

In mei 2023 is in de Kromme Elleboog gestart met de werkzaamheden. De werkzaamheden zijn nu gevorderd tot aan de Sint Agnietenstraat. Deze week zou er een vervolg zijn vanaf het kruispunt Westluidensestraat, St. Agnietenstraat en Tolhuisstraat. Omdat de stratenmakers de werkzaamheden van het riool vervangen niet bij kunnen houden loopt het vervolg vertraging op.

De eerste grote plantenvakken zijn in de Agnietenstraat in de bestrating aangebracht. In de binnenstad komen er ongeveer 100. Op het promenade gebied komt een omranding wat tevens zitbank is, daarbuiten komt een omranding van cortenstaal.

De bouwhekken rondom de werkzaamheden gaan versierd worden met tekeningen op doeken. Kinderen mogen kleurplaten maken welke een relatie moeten hebben met het werk. De tekeningen kunnen, met naam, tot 29 november ingeleverd worden bij de receptie van Zinder.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights