Voorproefje van het Fruitcorso tijdens Tiel Toont

Het was een feestelijk weekend voor het Tielse Fruitcorso. Zaterdag 6 juli was de onthulling van alle maquettes van de deelnemers van dit jaar en werd de volgorde voor het rijdend corso bekend gemaakt zoals het op 21 september door de straten van Tiel zal rijden.

Fotoalbum onder de tekst.

De ontwerpers van de vele corsowagens en de bouwers van de maquettes hebben ook dit jaar weer enorm hun best gedaan. De ontwerpen van de 8 ‘Jeugdwagens’ , 12 ‘Grote wagens’ en de 18 mozaïeken zijn ware plaatjes, de jury krijgt het moeilijk in september. Er was bewust gekozen om de opening van de tentoonstelling in het weekend van Tiel Toont te houden, veel bezoekers van de koopzondag kunnen de voormalige winkel in de Waterstraat inlopen en de ontwerpen bewonderen.

Zaterdagochtend werd de expositie geopend door wethouder Dave Verbeek van Tiel, samen met wethouder Joke van Vrouwerff van West Betuwe onder leiding van 4-Stromenland voorzitter Willem Gradisen. Niet voor niets dat er een wethouder uit een buurgemeente bij betrokken is, Stichting 4-Stromenland streeft toekomstgericht naar meer samenwerking met de regio. Bovendien heeft wethouder Van Vrouwerff zelf een corso-verleden. De maquettes worden alweer een aantal jaren tentoongesteld in de binnenstad. In het verleden gebeurde dat tijdens een presentatie in het Agnietenhof. “Daar waren dan alleen de wagenbouwers bij betrokken”, vertelde binnenstadmanager Gert-Jan van Ingen, “het is juist belangrijk het publiek te betrekken, vandaar dat we dit nu in de stad doen. Er is wel eerder een presentatie geweest met alleen betrokkenen van het corso.”

Volgens Van Ingen wordt in een werkgroep ook gezocht naar een nieuwe route voor het Fruitcorso. Het Taluud, het parkeerterrein aan het begin van de Stationsstraat, kan in de toekomst niet meer gebruikt worden. “Er komt daar woningbouw en we zoeken op dit moment naar een nieuwe plaats voor de tribunes, de route moet verlegd worden. Gedacht wordt aan de Waalkade maar er zijn nog veel uitdagingen. De werkgroep is er volop mee bezig.”

“Het is één van mijn taken te zoeken naar een toekomstbestendig corso”, vertelt Mark Hofman. “De samenleving verandert, we moeten nog meer gaan inzetten op verduurzaming en ook jonge mensen binden om het corso te laten overleven. Er is een werkgroep in het leven geroepen die zich hiermee bezig houdt. In de loop van dit jaar willen we een haalbaarheids-onderzoek gaan starten. We willen meer samenwerking met de andere lokale evenementen en met de hele regio.”

Onder het motto ‘Jong geleerd’ konden kinderen in de basisschoolleeftijd kennismaken met het Fruitcorso. Zaterdag ochtend 29 juni was er een Open Ochtend Kindercorso in het pand aan de Waterstraat en ontvingen na afloop een certificaat.

 

Foto album

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights