Pluktuintrein bij Vlindertuin Tiel

Afgelopen zaterdag 6 juli reed er een wel heel bijzondere trein Tiel in. De Pluktuintrein – vól met kleurig bloeiende planten en prachtig versierd – werd naast Vlindertuin de Zindering met gejuich en gezang onthaald door tientallen kinderen en hun familie.

Fotoalbum onder de tekst

Video:

Het was echt een feestje: wethouder Frank Groen hield een mooie toespraak, er was muziek en taart en de kinderen mochten in het Makerslab van Bibliotheek Rivierenland een Pluktuintrein-tasje gaan maken.

De Pluktuintrein is een project waar leerlingen van 6 basisscholen uit Tiel en Wadenoijen aan mee hebben gewerkt. Zij zaaiden in het vroege voorjaar onder meer goudsbloemen in de klas. Na de meivakantie werden er bij elke school een 1 m2 grote houten fruitkist gevuld met aarde en een klein kistje met extra plantjes afgeleverd. De uitnodiging: maak er een mooie biologische mini-pluktuin van! Dankzij de goede zorgen is het resultaat schitterend.

Het idee voor de Pluktuintrein is afkomstig van twee mensen: Mara Francken (zzp-er in groenprojecten, onder meer werkzaam in de plukbloementuin van Voedselbos Lingehout in Geldermalsen) en Gera van der Leun (beeldend kunstenaar, projectleider van onder meer de Vlindertuin, en daarnaast werkzaam als coördinator Natuur en Milieu Educatie in Tiel).

Hun missie: zoveel mogelijk leerlingen van basisscholen in Tiel en Wadenoijen in aanraking laten komen met zaaien & planten verzorgen. Ze wilden hierbij de scholen volledig ontzorgen, dus alles voorbereiden, aanschaffen en langsbrengen. En alles biologisch en gifvrij; dit met het oog op de insecten waar het zeer slecht mee gaat. Inspiratie voor de vorm kwam van de treintjes die in de oogsttijd appels en peren vervoeren. Zo’n treintje is natuurlijk ook een mooie metafoor voor een groene beweging. De Groene Icoonproject Challenge van Provincie Gelderland maakte dit plan mogelijk. Dankzij de geldprijs van €100.000 rolt nu het één na het andere groene project de stad en de regio in.

Twee nieuwe ideeën liggen inmiddels te sudderen: Hoe mooi zou het zijn als er vanuit het project Pluktuintrein in de herfst ook weer bloembolletjes naar de scholen gaan, en komend jaar natuurlijk ook weer plantenzaden en plantgoed. Dan wordt het langzamerhand gewoon voor leerlingen om met zaaien en het verzorgen van planten bezig te zijn. Daarnaast zou het geweldig zijn als komend jaar ook basisscholen uit Zoelen, Maurik en Eck en Wiel aan het project van de Pluktuintrein mee gaan doen. Dan rijden er misschien meerdere treintjes langs de Vlinderroute!

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights