Wandelroute route ‘Met Pen en Penseel’ in duurzaam jasje officieel heropend

Ter gelegenheid van het 120 jarig bestaan van de Vereniging Oudheidkamer bood de jubilerende vereniging de Tielse gemeenschap een tijdelijke wandelroute aan. De route bestond uit 10 forse borden, waarop reproducties van etsen, schilderijen en gravures laten zien hoe in de omgeving van de borden Tiel er in het verleden – vaak meerdere eeuwen terug – uitzag. De bedoeling was aanvankelijk dat de borden eind 2022 weer zouden verdwijnen. De borden bleken na een half jaar echter nog in uitstekende staat te verkeren en de belangstelling voor de wandeling bleef groot. Daarom zijn ze tot nu toe blijven staan. De uitvoering van de borden was mooi, maar de bevestiging in de grond was afgestemd op tijdelijk gebruik. Daarom heeft de gemeente besloten de borden, met een duurzame omlijsting en verankering een definitieve plek te geven. Woensdag 17 april werd een bord aan de gracht nabij Zinder onthult door de wethouders Carla Kreuk-Wildeman en Frank Groen.

Carla Kreuk schetste in haar speech de geschiedenis van de borden. “De Oudheidkamer geeft iedere vijf jaar ter gelegenheid van de viering van een nieuw lustrum een boek uit voor haar leden. Ditmaal stelden drie leden van de Historische Werkgroep, Peter Schipper, Emile Smit en Wim Veerman voor samen een boek te maken over de vele fraaie schilderijen, etsen en gravures die kunstenaars in het verleden gemaakt hebben. Het bestuur van de Oudheidkamer omarmde het idee en zorgde voor de financiering. Toen het boek vorm begon te krijgen, opperde Peter Schipper het idee om van een selectie van de kunstwerken in het boek een wandelroute te maken. Dat idee werd eveneens door het bestuur enthousiast ontvangen. Peter Schipper zorgde zelf met hulp van leden van de vereniging Waardevol Tiel voor de plaatsing. De gemeente Tiel was erg blij met dit initiatief en zou het jammer vinden wanneer de borden binnenkort zouden verdwijnen. Daarom heeft de gemeente besloten de borden aan te passen aan langjarig gebruik.”

In haar speech dankte Carla Kreuk het bestuur van de Oudheidkamer niet alleen voor het ‘Met Pen en Penseel Project’ maar ook voor de vele andere initiatieven van de historische vereniging die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van Tiel en het bewustzijn dat Tiel een historisch interessant en rijk verleden heeft.

De hernieuwde ingebruikstelling van de wandelroute annex openluchtmuseum werd bijgewoond door de makers van het boek en de panelen, een vertegenwoordiging van de het bestuur van de Oudheidkamer en anderen die betrokken zijn bij het stadscentrum centrum en de leefbaarheid van Tiel. Onder hen troffen we ook Sylvia Teunissen van iWishDesign, die de borden mede door het vervallen van de QR-code – de informatie staat nu op het bord – een aangepaste en fris ogende vorm gaf.

De kersverse voorzitter van de Oudheidkamer, Willem Gradisen, bedankte tot slot de makers van het boek en de wandeling voor hun mooie initiatief en de wijze waarop dit uitgevoerd was.

Een stukje geschiedenis van Tiel blijft met de duurzame openluchttentoonstelling in Tiel. Verdwenen belangrijke historische en / of idyllische plekken vallen daardoor voor inwoners en bezoekers van de stad weer te bewonderen.

De oude borden worden niet weggegooid. Die krijgen een plekje bij de fietsenstalling in de fraaie historische tuin tussen gemeentehuis en Ambtmanshuis.

Fotoalbum:

Nog meer lezen over het project Met Pen en Penseel? Kijk op:

https://detielenaar.nl/nieuws/2021/05/met-pen-en-penseel-door-tiel-het-mooiste-boek-waar-ik-ooit-aan-meewerkte/

https://detielenaar.nl/nieuws/2024/04/bordenroute-rond-tiel-vernieuwd/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights