Bordenroute rond Tiel vernieuwd

Deze maand zijn er rond het stadscentrum van Tiel nieuwe borden verschenen met oude afbeeldingen. Het betreft een vernieuwde versie van de in 2021 geplaatste route ‘Met pen en penseel door Tiel’.

De bordenroute werd ruim drie jaar geleden bedacht door Peter Schipper. In 2021 bestond de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken 120 jaar. In dat coronajaar kon de vereniging geen grote activiteiten ontplooien. Daarom kwamen Peter Schipper, Emile Smit en Wim Veerman met een boek. Dat boek met de titel ‘Met pen en penseel door Tiel’ bevatte 43 historische afbeeldingen met een toelichting en ondersteunende foto’s van Jan Bouwhuis. Tijdens de werkzaamheden voor het boek kwam Peter Schipper met de suggestie om reproducties van de borden te plaatsen op de plekken, waar in het verleden de kunstenaar de situatie had getekend. Zó kon men zich voorstellen hoe die plek er ooit uitzag.

Er werden tien afbeeldingen geselecteerd. Die werden uitvergroot en op stevige borden weergegeven. Via een QR-code konden wandelaars de route volgen en het verhaal van de afbeelding lezen. De borden waren als tijdelijk cadeau van de Vereniging Oudheidkamer bedoeld en er was vergunning om ze van mei tot september 2021 te plaatsen. Peter Schipper met een aantal zorgde zelf voor de plaatsing.

Aan het einde van de zomer van 2021 waren de borden nog zo goed, dat besloten werd de borden te laten staan en van gemeentewege werd dat gedoogd. Eind 2023 besloot men bij de gemeente, dat de route ‘Met pen en penseel door Tiel’ een meer formele status moest krijgen. Weliswaar waren de borden nog steeds intact, maar men vond de uitstraling niet goed en de manier van plaatsing te eenvoudig. Daarom kwam er een nieuwe versie.

De borden zijn opnieuw opgemaakt door Sylvia Teunissen en ze hebben een andere kleur dan de oude. Het blauw van de Oudheidkamer werd vervangen door een frisse rode rand. Bovendien kwamen de QR-codes te vervallen. De teksten staan nu compleet op de borden. Wel bleef naast het logo van de gemeente Tiel ook dat van de Oudheidkamer staan als oorspronkelijke initiatiefnemer en leverancier van de teksten.

Op dit moment staan er al negen van de tien borden. Het tiende dat op de Markt stond, moet nog even wachten, omdat daar nu juist de werkzaamheden aan de riolering plaats vinden. Een officiële opening van de nieuwe route vindt plaats op woensdag 17 april a.s.

Fotoalbum:

zie ook 120 jaar Oudheidkamer borden 2021: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/05/120-jaar-tielse-oudheidkamer/ en   https://detielenaar.nl/nieuws/2021/05/met-pen-en-penseel-door-tiel-het-mooiste-boek-waar-ik-ooit-aan-meewerkte/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights