Een Libelle op Ter Navolging

Kunst op Ter Navolging, op de stronk van een oude taxusboom siert sinds vorig najaar een grote houten Libelle, een fraai kunstwerk vervaardigd door vrijwilliger Raymond Buijs.

Raymond en zijn vader Gerard Buijs brachten een bezoek aan Museum Overloon en zagen daar in het park voor het museum een metalen Libelle, het insect dat symbool staat voor transformatie. Eind vorig jaar vierde de Stichting Ter Navolging haar 25-jarig bestaan. De heren Buijs vonden het een mooi idee om voor dit jubileum te zorgen voor een ‘eigen libelle’.

Raymond vond een klein schaalmodel van hout, hij vergrootte de onderdelen en heeft alles uit hout gefreesd. Hij is er zo’n maand of drie mee bezig geweest. Het kunstwerk werd tien maal groter dan het schaalmodel. Raymond werkt in de lichttechniek en wist met een ‘digitale plotter’ zijn grote werktekeningen te vervaardigen. Hij heeft alles vervolgens uitgezaagd, gefreesd en verdiept uitgefreesd. De ‘finishing touch’ is betonplex, het is wel hout, maar speciaal bewerkt met een plastic laag eroverheen. Deze methode wordt ook gebruikt bij betonbekistingen. Het kunstwerk kan wel zo’n 30 á 40 jaar mee.

De stronk van de oude taxusboom, de rustplaats van het nieuwe monument bevindt zich bij de vroegere ‘kinderbegraafplaats’ van Ter Navolging. De taxusboom (Taxus Baccarat oftewel ‘Venijnboom’) werd geplant in 1920 en overleefde de storm van 2018 helaas niet.
De libelle en de symboliek voor de dood vat Raymond als volgt samen: “Door de geschiedenis heen is de libelle in verband gebracht met de dood. Het wordt afgeschilderd als ofwel een positieve boodschapper aan een dierbare of de manifestatie van de transformatie van de ziel in de geestenwereld.”

Bij de houten libelle hoort de volgende tekst: “We kunnen er soms over piekeren wat er gebeurd na de dood. Gods Woord is duidelijk maar toch overvalt ons de twijfel als we bij het graf van een dierbare staan. Stel nu eens dat er niets meer komt! Juist dan kan de natuur – zichtbaar en tastbaar als ze is – veel hoop bieden.

Op de bodem van een donkere sloot leven een aantal larven. Zo nu en dan kruipt er één van hen omhoog langs de stengels van de lelies naar het wateroppervlak – om nooit meer terug te keren. ‘Wat zou er van hen geworden zijn?’ vragen ze zich af.

Daarom beloven de larven elkaar plechtig dat de volgende die de roep krijgt om de klim naar boven te maken, terug zal komen om te vertellen wat er boven gebeurd is. Al snel daarna voelt één van de oudste larven de innerlijke drang naar boven te gaan, de weg van de leliestengel naar het wateroppervlak. Rustend op het lelieblad, gekoesterd door de warme zon, ondergaat hij een glorieuze verandering van larve tot een schitterende libelle met glinsterende vleugels. Trillend verheft hij zich van het lelieblad.

Ondanks de indrukwekkende metamorfose is hij zijn belofte aan zijn larvevrienden niet vergeten. Heen en weer vliegend boven de sloot tuurt hij omlaag naar zijn vrienden beneden. Tevergeefs.

Plotseling realiseert hij zich; zelfs als ze hem kunnen zien, zelfs dan zullen ze zo’n schitterend schepsel niet herkennen als één van hen.”

Libelles leggen eitjes in modder of strooien ze uit over het water. De meeste eitjes ontwikkelen zich in twee tot vier weken tot een larve. De larven blijven een paar maanden tot vijf jaar onder water. Net zoals een vlinder ‘vervelt’ de libelle, er zijn negen tot zestien vervellingen nodig voor de libelle getransformeerd is tot het vliegend insect. Voor de laatste vervelling van larve tot volwassen libelle verlaten ze het water, zoals hierboven zo mooi omschreven en vergeleken met de ‘hemelgang’.

Raymond creëerde ‘zijn libelle’ vanuit zijn eigen atelier dat hij ‘Ray Creations’ noemt, een uit de hand gelopen hobby, volgens hem. Maar niet alleen zijn libelle is bijzonder, de hele familie Buijs vervult bijzondere functies op de monumentale begraafplaats in Tiel. Raymond is als vrijwilliger al verbonden aan de begraafplaats vanaf 2016, zijn vader, Gerard, draait ook al zo’n jaar of acht mee als vrijwilliger. Ook moeder Buijs is actief voor de stichting en dochter/kleindochter Buijs vervult haar sociale stage thans op de begraafplaats. Kortom, een zeer betrokken familie.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights