Pomp (Groen)markt verwijderd voor restauratie

Op donderdag 28 maart is de pomp op de Tielse Markt verwijderd voor restauratie. Deze pomp is een bijzonder element op dit plein. Hij dateert uit een periode dat lang niet iedereen water in huis had. Vóór de aanleg van de waterleiding in Tiel (1890) hadden alleen de rijkeren een eigen pomp. Anderen moesten gebruik maken van openbare pompen. Op de Markt werd in 1669 zo’n pomp geplaatst. Die werd in 1768 vervangen door een stenen exemplaar. De pomp werd vervaardigd door steenhouwer Van der Koog uit Dordrecht en is gemaakt in rococostijl. Bijzonder is dat de pomp het enige element op de Markt is, dat de beschietingen in de Tweede Wereldoorlog overleefde.

De pomp wordt nu bij een steenhouwer in Winterswijk hersteld en zal na herplaatsing op een nieuwe locatie op de Markt, zo’n 15 meter richting Voorstad ook weer water gaan geven; dat is althans de bedoeling.

Een eerste poging op 18 en 19 maart was mislukt omdat de pomp in een slechte staat was. Er is een stalen frame geplaatst waardoor hij nu wel vervoert kon worden.

Video:

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights