120 jaar Tielse Oudheidkamer

Vandaag was het zover, precies 120 jaar geleden werd de Tielse Oudheidkamer opgericht. Dat kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan, helaas werd het door corona een kleine bijeenkomst.

In de openlucht, corona-proof, en gelukkig scheen de zon! “We hadden natuurlijk liever een receptie of een feestavond of een gezellig uitje georganiseerd”, sprak voorzitter Martin van der Mark aan de opening van zijn speech. “Wie jarig is trakteert en we hebben besloten de inwoners van Tiel te trakteren op een bijzondere wandeling en de leden van de Oudheidkamer krijgen vanaf morgen allen een fraai lustrumboek.”

Wandeling
Peter Schipper is de bedenker van de stadswandeling, aan de hand van een tiental grote borden kan met een folder als plattegrond en rondgang door Tiel gemaakt worden. “Ik had al ervaring met een bordenwandeling, zo’n vijf jaar geleden heb ik in Culemborg ook zoiets gedaan”, vertelt hij enthousiast. Er blijken veel afbeeldingen van Tiel te bestaan. “We hebben uit zo’n 80 afbeeldingen er 10 gekozen. Daarvan hebben we een bord gemaakt dat geplaatst is ongeveer op de plaats waar de kunstenaar vroeger gestaan moet hebben. De kunstwerken zoals schilderijen en etsen zijn uit de periode 1560 tot en met 1925, allemaal gemaakt met pen of penseel.” Dat verklaart dan ook meteen de titel van de wandeling, het lustrumboek sluit daar bij aan. Als kunst-historicus en voormalig museum-conservator is zijn kennis van kunst en Tiel enorm groot. Hij stelt dat je een stad als Tiel door de eeuwen heen ziet veranderen, via de 10 borden kun je mee-terugkijken. Sommige afbeeldingen zijn nog heel herkenbaar, zoals, natuurlijk, de eeuwenoude Sint Maartenskerk en de vernieuwde Waterpoort. Op andere plaatsen moet je echt even terugschakelen in de tijd.

Details
Peter werkte aan het project samen met twee historie-kenners, oud-stadsarchivaris Wim Veerman en historicus en voormalig geschiedenisdocent Emile Smit, allen actief lid van de oudheidkamer. Voor de drie fanatieke geschiedenis-liefhebbers was het zelfs ook nog leerzaam. “De borden hebben de afmeting van 100×100 centimeter”, vervolgt Peter, “sommige zijn een uitvergroting van hele kleine prentjes en dankzij de moderne technieken zie je dan details die eerder niet opvielen.” Wethouder Groen had de eer het eerste bord van de wandeling te onthullen. Hij feliciteerde de oudheidkamer natuurlijk met het lustrum en benadrukte het belang van de vereniging voor Tiel. “Ik wil alle aanwezigen en iedereen die hieraan mee geholpen heeft bedanken, jullie houden de geschiedenis van Tiel in eer!” aldus Groen.

Het boek
Naast de borden en de wandeling werden ook de eerste exemplaren van het lustrumboek uitgereikt. Emile Smit, tevens secretaris van de oudheidkamer, stelde dat hij al veel boeken gemaakt heeft en aan nog meer boeken meegeschreven heeft: “Maar dit is echt één van de mooiste boeken die ik ooit heb mogen maken”. In het lustrumboek staan maar liefst 43 historische afbeeldingen van binnen en buiten Tiel, ook de dorpen die bij Tiel horen worden meegenomen. Het lustrumboek van 120 jaar Tielse Oudheidkamer telt 86 bladzijden, naast de historische afbeelding staat een beschrijving. “Er is zoveel over Tiel te vertellen dat het wel moeilijk was om dit steeds op één bladzijde te krijgen”, aldus Smit. Als een afbeelding door het verloop der jaren helemaal niet meer te herkennen is dan staat er een foto van de huidige situatie bij. Jan Bouwhuis verleende als fotograaf zijn deskundige medewerking aan het boek.

En denk nu vooral niet bij ‘oudheidkamer’ aan een conservatief of oubollig geheel, alle borden van de wandeling zijn voorzien van een QR-code zodat het verhaal achter de afbeelding op mobiele telefoons gelezen kan worden! De drie auteurs van het boek geven echter de komende maanden bij toerbeurt graag een rondleiding langs de borden, zij kunnen nog veel meer vertellen over de rijke historie van Tiel. De georganiseerde wandelingen zijn in de weekenden om 14.30 uur, inschrijven kan via de website: www.oudheidkamer-tiel.nl. De borden blijven nog staan tot 12 september, dan is het namelijk Open Monumentendag, ook weer zo’n leuk initiatief waar de Oudheidkamer zich voor inspant!

klik op een foto voor een vergroting

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/05/met-pen-en-penseel-door-tiel-het-mooiste-boek-waar-ik-ooit-aan-meewerkte/

Heeft u de wandeling gemaakt en wilt u er iets over schrijven? Of over een andere wandeling of historisch onderwerp? Laat het ons weten, wie weet bent u onze volgende gast-redacteur!

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights