Jarige Oudheidkamer Tiel trakteert inwoners en leden

Als cadeautje bij het 24ste lustrum van de vereniging Oudheidkamer Tiel op 13 mei krijgen de leden een boek met historische tekeningen, kaarten en schilderijen, en de inwoners tien grote borden in de buitenruimte op de plek waar de kunstenaars die de afbeeldingen maakten stonden.

Met zijn 120 jaar is de vereniging de op twee na oudste vereniging van Tiel. Op de dag dat de Oudheidkamer werd opgericht, 13 mei, opent wethouder Frank Groen, die kunst, cultuur en historie in zijn portefeuille heeft deze openluchttentoonstelling. Hij kreeg de titel ‘Met pen en penseel door Tiel’ en is te zien op tien borden van een vierkante meter groot.

Ans Roefs, Jaap Spinders en Peter en Tineke Schippers zijn in de aanloop naar de officiële opening druk bezig om de borden te plaatsen. Een enthousiaste Peter Schipper vertelt: “De Oudheidkamer is gewend om iedere vijf jaar uitgebreid aandacht te schenken aan zijn lustrumviering. Meestal doen we dat met een feestelijk programma en een cadeau voor de leden. Bij het vorige lustrum was dat het boek: Tiel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar moeten we het gedwongen door Corona anders doen. Alle leden krijgen nu een boek met opmerkelijke kunstwerken die vanaf 1560 van (delen) van de stad gemaakt zijn. Door het plaatsen van de afbeeldingen worden nu ook alle Tielenaren en de bezoekers van de stad van buiten een beetje gefêteerd.”

Peter vervolgt: “We plaatsen de borden op dezelfde plek waar destijds de maker van de afbeelding stond. Je kunt daardoor als het ware terugkijken in de tijd en een vergelijking maken met hoe het vroeger was en de huidige situatie. De afbeeldingen verschillen in ouderdom. De oudste is in 1560 en de jongste in 1920 gemaakt. Soms is er in al die jaren weinig veranderd en soms moet je moeite doen om nog iets van de vroegere situatie te herkennen. Het is echt leuk om op deze wijze terug te kijken in de tijd. Op iedere afbeelding staat een QR-code die je met je mobiele telefoon kunt scannen, waarna je een toelichting op de betreffende afbeelding hoort.

Rondleidingen langs de kunstwerken

Zolang de borden er staan, vanaf 13 mei tot en met Open Monumentendag op 12 september, verzorgen stadshistoricus Emile Smit, oud-conservator van het Flipje- en streekmuseum Peter Schipper en oud-archiefdirecteur Wim Veerman iedere zondag rondleidingen langs de kunstwerken. Meer informatie over die rondleidingen staat vanaf 13 mei op de website van de Oudheidkamer. www.oudheidkamer-tiel.nl. Ook aanmelden kan daar. Alle drie de gidsen zijn goede vertellers en weten veel te verhalen over wat vroeger op de plaatsen die afgebeeld zijn gebeurd is. Natuurlijk zijn zij ook bereid om andere vragen over de rijke geschiedenis van Tiel te beantwoorden.

Tekst en afbeeldingen

De afbeeldingen voor de borden zijn uitvergrotingen van prenten in het lustrumboek van de Oudheidkamer. Aan de hand hiervan hebben Emile Smit en Peter Schipper ook de teksten gemaakt, die te lezen zijn door de QR-code te scannen. Voor die QR-codes zorgde Dick Buijs.

Folder

Voor de presentatie heeft Emjee grafische vormgevers en uitgevers uit Varik een aantrekkelijke brochure gemaakt met veel informatie en natuurlijk de route. Die brochure is onder meer verkrijgbaar bij Zinder, bakkerij Van Ooijen en in de fietsenstalling bij de Oude Haven. Emjee verzorgde ook de vormgeving van de borden. De route langs borden vormt een gesloten ring, zodat deelnemers, wandelaars of bezoekers overal kunnen starten.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights