Westelijk rivierengebied aangesloten bij Liberation Route Europe

Sinds vrijdag 3 mei jl. zijn vier gemeenten in het westelijk rivierengebied aangesloten bij de Liberation Route Europe. Het betreft de gemeenten Tiel, West-Betuwe, Buren en Neder-Betuwe. In elk van die gemeenten zijn tien plaatsen aangewezen, waar belangstellenden via een app informatie kunnen krijgen over wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog daar afspeelde.

De Liberation Route Europe bestaat sinds 17 jaar. Het doel is om mensen de kans te geven om lopend of fietsend te ontdekken welke oorlogssporen er zijn in het gebied, dat in 1944-1945 door de geallieerden werd bevrijd. De route is inmiddels 10.000 kilometer lang in tien landen. Vanaf Londen tot Berlijn met plekken als Normandië en Bastogne, maar uiteraard ook Arnhem en Nijmegen.

Heel veel Nederlanders weten niet, dat door het stagneren van de geallieerde opmars in het najaar van 1944 het rivierengebied ruim zeven maanden frontgebied was. Met alle ellende van dien: dagelijkse beschietingen, bombardementen, verwoesting en evacuatie. Plaatsen als Tiel, Opheusden en Ochten waren daar in het westelijke rivierengebied voorbeelden van. Merkwaardig genoeg is de focus steeds gericht op wat zich in september 1944 rond Arnhem afspeelde en werd de periode daarna tot aan de bevrijding vrijwel vergeten.

Vanaf 2022 is daar verandering in gekomen. In dat jaar werd Jurriaan de Mol directeur van het Flipje- en Streekmuseum Tiel (FEST). Hij was eerder jarenlang directeur van de Liberation Route. Op zijn initiatief bleken vier gemeenten in de regio bereid om de informatie over de oorlog te bundelen en elk tien zogeheten Points of Interest aan te wijzen. Die plekken zijn nu voorzien van digitale informatie en er is ook een speciale route om ze te bezoeken.

Op vrijdag 3 mei reed een klein konvooi van twee jeeps en een legertruck van Opheusden via Buren en Fort Asperen naar Tiel. Daarbij waren drie re-enactors als soldaten en een doedelzakspeler (Gareth Fraser) aanwezig. Op elke plaats was er een officiële opening. Het laatst in Tiel, waar in het FEST een WO2-hotspot de informatie biedt om meer te vinden over de oorlogshistorie in het gebied.

Het konvooi arriveerde in Tiel rond 14.00 u. Daar was een groep belangstellenden bij het museum verzameld. Na doedelzakmuziek opende Jurriaan de Mol de bijeenkomst. Hij vertelde over de achtergrond van de Liberation Route in het algemeen. Na hem gaf historicus Emile Smit informatie over de Tielse Points of Interest. Hij gaf aan dat hij erg blij was met de totstandkoming van dit deel van de Liberation Route, al was dat naar zijn zeggen meer dan een halve eeuw te laat.

Tiel telt – naast de WO2-hotspot – tien aangegeven plekken. Dat zouden er veel meer kunnen zijn, want zoals Smit vertelde, de oorlog trof Tiel in alle opzichten. Niet alleen als frontstad in 1944-1945, maar ook door de Duitse bezetting en de vervolging van de Joodse gemeenschap ter plaatse. Ook na de bevrijding kwamen er nog mensen om door onontplofte munitie ter plaatse.

De vector van de Liberation Route op het museum werd onthuld door de Tielse wethouder Carla Kreuk. Zij benadrukte in haar inleiding de verantwoordelijkheid voor het bewaren van de vrijheid. Juist de herinnering aan het gemis daaraan moet de mensen dat bewust maken. Sinds enige tijd staat op het museum “Wie iets bewaart, beleeft wat”. Carla Kreuk draaide dat om tot: “Wie iets beleeft, bewaart wat”. Het verhaal van de mensen die de oorlogsellende beleefden, moet bewaard blijven om herhaling te voorkomen.

Wie geïnteresseerd is in de route en het achterliggende verhaal kan dit vinden op:  https://www.liberationroute.com

De wandelroute in Tiel:   https://www.liberationroute.com/nl/themed-routes/59/tiel-it-s-city-centre-destroyed

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights