Vogelbuurt Tiel Oost wil buurtcommissie

Adri Meijer woont sinds drie jaar in de Tielse Vogelbuurt. Hij wil een buurtcommissie oprichten specifiek voor de Vogelbuurt en riep daarom onlangs belangstellende bewoners uit de wijk op om naar het Oosthonk te komen om samen plannen te maken.

Meijer (dit jaar 80) is geen onbekende in Tiel, hij is de mede-grondlegger van Appelpop en wordt ook wel ‘Opa Appelpop’ genoemd. De wat oudere Tielse generatie kent hem nog als eigenaar van café ‘de Stoof’ aan de Tolhuisstraat.

2024 Adri Meijer
2024

Meijer is een gezelschapsman en hij zit vol met goede ideeën. Zo bedacht hij ook dat het ‘Waterplein’ in de vogelbuurt wel onder water gezet kon worden in de betrekkelijk korte periode dat het vroor afgelopen winter. “En daar kwam van het één het ander”, vertelt hij, “het bleek niet alleen een prima ijsbaan, het verbond de hele buurt. Buurtbewoners kwamen de baan vegen en er werd spontaan koek en zopie gebracht. Er hebben meer dan 500 kinderen geschaatst.”

Ik mis het dat we elkaar in de buurt geen goedendag zeggen en wil het gezelliger maken in de buurt. Er is behoefte aan saamhorigheid.” Wijkregisseur Tiel Oost, Elly van Schaik is ook aanwezig in het Oosthonk, de gemeente staat volledig achter het initiatief. “Mensen melden zich spontaan aan om wat voor de Vogelbuurt te doen”, vertelt zij.

20 april 2024
Oprichting bijeenkomst in het Oosthonk van de Buurtcommissie Vogelbuurt in Tiel Oost.

Samen met buurtbewoner Michel Steenis deed Meijer een oproep aan de buurt middels een flyer die vervaardigd werd door Linda Vissia. Er werden 500 flyers huis aan huis bezorgd in een groot gedeelte van de Vogelbuurt. Meijer benadrukt dat het initiatief vooral geen verlengstuk van de woningbouwvereniging is. “En ook geen klachtencommissie maar wel een klankbord om zaken aan te kaarten, zoals ten opzichte van de gemeente.” Er is veel wateroverlast in de hele wijk, de afvoerputten lijken op verkeerde plaatsen te zitten en er is mede door de wateroverlast een parkeerprobleem, en samen staat men sterk.

De opkomst was redelijk, zo’n 30 mensen hadden de moeite genomen om mee te komen praten. Minder dan gehoopt maar dat kon te maken hebben met het mooie weer die dag en een aantal Vogelbuurtbewoners bleken de stad te hebben verlaten in verband met een turnwedstrijd, waaronder de vrouw van Adri Meijer. Tijdens zijn inleidend praatje benadrukte Meijer dat het Waterplein echt gebruikt kan worden voor leukere activiteiten zoals bijvoorbeeld een buurtdag en dat ideeën meer dan welkom zijn. Hij riep de aanwezigen op om een echte ‘buurtcommissie’ te gaan vormen. “Zonder jullie kan ik dat niet, Michel Steenis en ik zoeken mensen die in de buurt van alles kunnen aansturen. De bedoeling is om saamhorigheid te bevorderen en samen verhaal te maken. Wie doet er mee?”

Wijkregisseur Elly noemde de middag ‘een super-initiatief’. “Wat betreft de klachten over wateroverlast, het is bekend bij de gemeente en er wordt aan gewerkt. Helaas gaat er veel tijd overheen.”

Ideeën die tijdens de middag geopperd werden zijn bijvoorbeeld:
Social Media, facebook, een website, als buurtcommissie meer bekendheid krijgen
Lief & Leedstraatjes creëren (*)
Voor elk wat wils op Koningsdag zodat iedereen het huis uit komt
Buurt BBQ
Een kofferbakverkoop op het Waterplein
Samen zwerfvuil opruimen
een Zomermarkt organiseren
Een whats-appgroep maken voor buurtpreventie

Een burendag organiseren
Een Pannenkoekentafel en
Een gezamenlijke tuin bijhouden.

Voor ideeën en informatie: adrimeijer@gmail.com , michel.steenis@kpnmail.nl ,  evschaik@tiel.nl

2016

De Tielse Vogelbuurt bestaat uit 14 straten die allemaal naar vogels genoemd zijn, te weten: de Fuutstraat, Gruttostraat, Kievitstraat, Leeuweriklaan, Lijsterstraat, Meeslaan, Meeuwstraat, Merelstraat, Nachtegaallaan, Reigerstraat, Sperwerstraat, Wielewaallaan, Wulpstraat en Zwaluwstraat. De meeste straten zijn in de 50er jaren aangelegd.

Leuk detail is dat de Nachtegaallaan niet vernoemd is naar de vogel, de Nachtegaallaan is veruit de oudste ‘Vogelstraat’ in Tiel en is al te zien op de kaart van Jacob van Deventer uit 1560. De Nachtegaal waar van oorsprong naar verwezen wordt is echter geen zangvogel, doch een kanon dat veel lawaai maakte en volgens de overleving was opgesteld op de Waaldijk in Tiel Oost.

In de wederopbouw zijn de straten die rond de Nachtegaallaan gebouwd ook vernoemd naar een vogel. (Zie ook: https://www.stratenintiel.nl/ )

Buurtcommissie Vogelbuurt Tiel Oost is thans nog in oprichting we verwachten er binnenkort meer van te horen. Aan enthousiasme ontbreekt het in ieder geval niet bij de initiatiefnemers…

(*Lief- en Leedstraatjes is een landelijk initiatief. In zo’n straat besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo dragen buren bij aan het bestrijden van eenzaamheid en houden ze een oogje op elkaar. Dat laatste gebeurt ook op vrolijke momenten zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma. Zo ontstaan warme, zorgzame straten en iedereen kan meedoen. Bewoners kunnen coördinator van de straat worden en er is een bescheiden budget voor attenties zoals een kaartje. Landelijk zijn er nu 2445 Lief- en Leedstraatjes, in Tiel zijn er nu drie. Meer informatie via Mozaïek Welzijn.)

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights