Bijzondere herdenking van oorlogsslachtoffers uit Tiel aan de Kleine Willemswaard

Op zondag 22 oktober 2023 vond aan de Kleine Willemswaard – Echteldsedijk in Tiel een bijzondere herdenking plaats van een aantal slachtoffers die in 1944 vielen. Het ging in eerste instantie om een drietal Waalcrossers: Piet Oosterlee, Maarten Noordzij en Geurt van der Zalm.

Fotoalbum en video onder de tekst

Op zondag 22 oktober 1944 waren deze drie mannen met nog een vierde (Piet Noordzij) bezig een rubberboot op te blazen om enkele mensen de Waal over te brengen. In die periode was Tiel nog in Duitse handen, terwijl de overkant al bevrijd gebied was. De vier werden betrapt door een Duitse patrouille die ze naar het Julianaschool aan de Grotebrugse Grintweg bracht. Daar was de Duitse Ortskommandantur onder Martin Richter ondergebracht. In de Nachtegaallaan wist Piet Noordzij te ontsnappen. De anderen werden gevangengezet. Tijdens het verhoor op maandag 23 oktober sprong Piet Oosterlee uit een raam, maar werd direct door een Duitse wachtpost doodgeschoten. Van de andere twee werd nooit meer iets vernomen. Vermoedelijk zijn zij dezelfde dag nog doodgeschoten.

In 2019 nam Nelleke van Eck, een nicht van Maarten Noordzij het initiatief om een herdenkingsmonument op te richten in de buurt van de plaats, waar de drie waren opgepakt. Dat was op de plaats, waar nu het Amsterdam-Rijnkanaal ligt. De Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken steunde het initiatief en zó kwam er een herdenkingsbord. Daarbij was ook Jan Rijnders betrokken die al jarenlang onderzoek doet naar meerdere slachtoffers die in de Julianaschool verdwenen. Het herdenkingsbord kon in overleg met de Stichting De Ark worden aangebracht op een van de kisten aan het begin van de Kleine Willemswaard langs de Echteldsedijk.

De bedoeling was dat het bord op 4 mei 2020 zou worden onthuld, maar de eerste coronalockdown maakte dat onmogelijk. Wel werd het al op 10 april van dat jaar in alle stilte geplaatst. Enkele familieleden van Maarten Noordzij en Piet Oosterlee wilden graag toch nog een herdenking. Die werd georganiseerd door Jan Rijnders, Nelleke van Eck en Carolien van Sprang met steun van de Tielse Oudheidkamer.

Op zondag 22 oktober 2023 – 79 jaar na dato – werden ruim dertig personen, merendeels familieleden van de slachtoffers ontvangen in het Flipje- en Streekmuseum Tiel. Daar werd men verwelkomd door wethouder Frank Groen en gaven Jan Rijnders en Emile Smit een korte historische inleiding. Vervolgens ging het gezelschap – de meesten te voet – over de Echteldsedijk naar het monument.

Carolien van Sprang, Arie Oosterlee en Nelleke van Eck lazen enkele toepasselijke teksten en Jan Rijnders gaf een overzicht van de situatie zoals die in 1944 was geweest. Daarna legden Ludo Knollema en de kinderen Pelle en Babet, allen nabestaanden van Piet Oosterlee, een krans. Met het spelen van het Largo uit Xerxes van Händel en een minuut stilte werd de bijeenkomst afgesloten.

Op de terugtocht liep het gezelschap nog langs de Prins Willem-Alexanderschool die in 2014 op de plaats van de voormalige Julianaschool is gebouwd. Met een korte nazit in het museum werd de indrukwekkende herdenking afgesloten.

Video:

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights