Onderhoud aan Tielse Hendrikus en Neeltje Jantje in Heerewaarden

De Waalschokker Neeltje Jantje en voormalig voetveer Hendrikus lagen samen voor onderhoud in een dok in Heerewaarden.

Samen uit, samen thuis. Omdat de beide schepen en hun stichtingen steeds meer samen optrekken, is dit jaar ook gekozen voor een gezamenlijke dokking bij scheepswerf Seepers, eind maart in Heerewaarden. Naast het schilderen van beide schepen onderging de Hendrikus de 5 jaarlijkse keuring om de huiddikte van het staal vast te stellen, terwijl de Neeltje Jantje is voorzien van een dieptemeter. Met inzet van vrijwilligers is het onderwaterschip van beide schepen voorzien van een nieuwe antifouling, een zwarte coating. Hiermee zijn ze weer veilig inzetbaar voor vaartochten over de Waal.

Beide schepen gingen eind maart in dok en lagen 8 april weer in de veilige haven van Tiel.

Video:

Wat is een waalschokker?

Een waalschokker is een boot waarmee tot ongeveer het midden van de 20e eeuw op de Maas, Waal en Boven-Rijn werd gevist op zalm en paling. Door de ontwikkeling van meer moderne vangsttechnieken en de achteruitgang van de visstand in de grote rivieren verdwenen de Waalschokkers langzaam maar zeker uit beeld.

In de negentiger jaren maakte de Rotaryclub Tiel Waalstreek zich sterk voor het behoud van de Neeltje Jantje. Het schip dat inmiddels dienst deed als woonboot, werd in 1993 aangekocht met als doel het weer in oude glorie te herstellen.

Over de Hendrikus

De Hendrikus werd in 1959 in Zaandam gebouwd. Na veel jaren varen als veerpont in Alblasserdam, kwam de boot in 1985 naar Tiel. In 2015 werd de Hendrikus vervangen door de moderne Pomona. Sinds die tijd was de Hendrikus onder andere de extra veerboot bij Appelpop en Tiel Maritiem. Ook voer de boot nog enige tijd op het Albertkanaal bij Antwerpen. Op 65-jarige leeftijd begint de boot aan een nieuwe carrière. De Stichting tot Behoud Hendrikus organiseert verschillende vaartochten. Bijvoorbeeld als onderdeel van een struintocht of een bedrijfs- of familie-uitje.

Voor meer info:  https://www.neeltjejantje.nl/ en https://www.hendrikustiel.nl/

Fotoalbum:

Zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/02/voetveer-hendrikus-overgedragen-aan-stichting/

en https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/bezoek-aan-voormalig-voetveer-hendrikus-in-antwerpen/

en  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/10/schip-neeltje-jantje-tiel-in-nood/

en  https://detielenaar.nl/nieuws/2017/07/nieuw-bestuur-en-fotolijst-met-naamgevers-schokker-neeltje-jantje-tiel/

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights