Voetveer Hendrikus overgedragen aan stichting

Maandag 22 februari zijn de handtekeningen bij de notaris gezet en is het oude stuurwiel overgedragen. Daarmee is de Stichting tot behoud van de Hendrikus eigenaar van de veerpont geworden.

Video:

Tienduizenden passagiers staken tussen 1985 en 2015 de Waal tussen Tiel en Wamel over met veerpont De Hendrikus. Na een grondige opknapbeurt, die nodig was om dienst te kunnen doen als pont op het Albertkanaal in Antwerpen, kwam de Hendrikus begin 2020 weer terug in de Tielse haven. Binnenkort is de boot ook weer regelmatig te zien op de rivier. Daar gaat de Stichting tot Behoud van Hendrikus, de nieuwe eigenaar, voor zorgen. Maandag kwam wethouder Frank Groen na een bezoek aan de notaris naar de Haven om samen met het bestuur en een beperkt aantal personen de overdracht handeling te verrichten. Het oude stuurwiel was voor de voorzitter van de Stichting, Huub van Everdingen. Hiermee is de overdracht van de Hendrikus officieel bekrachtigd. Na een korte vaart op de Waal was er afsluitend champagne en toast op een goede toekomst.

“Tiel is en blijft de thuishaven van de Hendrikus”, vertelt Huib van Everdingen. “Vanuit Tiel gaan we, als de coronamaatregelen het weer toestaan, vaartochten op de Waal organiseren en bezorgen we mensen een onvergetelijke dag. Met inkomsten daaruit en uit giften onderhouden we de boot. De Hendrikus hoort echt bij Tiel. Het is varend erfgoed. Als het aan ons ligt krijgt de boot straks de monumentenstatus. We willen de Hendrikus graag behouden voor Tiel en de regio.”

Over de Hendrikus
De Hendrikus werd in 1959 in Zaandam gebouwd. Na veel jaren varen als veerpont in  Alblasserdam, kwam de boot in 1985 naar Tiel. In 2015 werd de Hendrikus vervangen door de moderne Pomona. Sinds die tijd was de Hendrikus onder andere de extra veerboot bij Appelpop en Tiel Maritiem. Ook voer de boot nog enige tijd op het Albertkanaal bij Antwerpen. Op 62-jarige leeftijd begint de boot aan een nieuwe carrière. De Stichting tot Behoud Hendrikus organiseert verschillende vaartochten. Bijvoorbeeld als onderdeel van een struintocht of een bedrijfs- of familie-uitje. Meer informatie staat opwww.hendrikustiel.nl

zie ook de Hendrikus in Antwerpen:   https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/bezoek-aan-voormalig-voetveer-hendrikus-in-antwerpen/

foto serie: klik op de foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights