Vier gemeentelijke monumenten in Tiel erbij

In Tiel komen 4 panden binnenkort op de gemeentelijke monumentenlijst. Een van de 4, de ontsmettingsruimte aan de Hoveniersweg, moet nog opgeknapt worden. Er staan nog ruim 40 panden op de nominatie om aan de bestaande lijst met ruim 150 monumenten toegevoegd te worden.

1. Villa Burgemeester Meslaan 75

In 1939 gebouwd voor de heer F.M.P. Gouverne, directeur van Jamfabriek Maatschappij De Betuwe. Daarna bewoond door o.a. de families Pesch en Bergstein, directeuren van Glasfabriek de Maas.

 

 

2. Voormalig gemeentehuis van Wadenoijen Burgemeester Meslaan 98

Tot 1956 behoorde Drumpt tot de gemeente Wadenoijen. Het toenmalig gemeentehuis is gebouwd in 1917. In 1963 kwam het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg, voorloper van het Regionaal Archief Rivierenland, in het pand tot 1986.

 

3. Kiosk Burgemeester Hasselmanplein 1

In 2020 is het voormalig VVV huisje, gebouwd in 1952, opgeknapt en heropend. Het is sindsdien in gebruik door Corrie’s coffee corner & more.

 

Hieronder een aantal linken met de geschiedenis van het pandje.

https://detielenaar.nl/nieuws/2020/06/heropening-kiosk-corries-coffee-corner-op-de-veemarkt-tiel/

https://detielenaar.nl/nieuws/2020/04/eindelijk-nieuw-leven-voor-kleine-kiosk-aan-de-veemarkt-in-tiel/

https://detielenaar.nl/nieuws/2018/06/onderzoek-van-voormalige-vvv-kiosk-tiel/

https://detielenaar.nl/historie/2018/02/rapport-restauratie-vvv-kiosk-tiel/

 

4. Ontsmettingsruimte Hoveniersweg 106

In 1875 is er een ziekenbarak gebouwd aan de Hoveniersweg. Om besmettelijke ziekten te bestrijden is er in 1902 een ontsmettingsruimte gebouwd achter deze barakken. Er zijn weinig elementen over uit die tijd: alleen een rond gat in de tussenmuur waar de ontsmettingsoven / ketel heeft gestaan en wat sporen van andere elementen. Het gebouw verkeerd in slechte staat en de laatste gebruiker, Postduivenvereniging de Waalvliegers heeft het pandje in december ontruimd en verlaten.

Er bestaat een heel mooie site n.l. ‘Ziekenzorg Tiel’ gemaakt door Chris Koolma en Hanneke van der Haven met heel veel informatie: https://www.ziekenzorgtiel.nl/samenvatting.htm

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights