Eindelijk nieuw leven voor kleine kiosk aan de Veemarkt in Tiel

Gebouwd in 1952 als VVV-kantoortje aan de Veemarkt in Tiel, in plaats van dat het 68-jarige gebouwtje aan haar pensioen kan beginnen wordt het nu nieuw leven in geblazen. Eindelijk, want het stond lange tijd leeg en werd gered van de sloophamer.

Ze is helemaal in haar nopjes! “Het wordt zo mooi, het is een plaatje” zegt Corry Op’t Hof, die niet kan wachten tot het gereed is. De kleine kiosk wordt haar ‘toko-tje’. “Als het goed is dan is over een week of drie klaar en het wordt nog veel mooier dan het vroeger was”, vervolgt ze en dat geloven we graag want de bouw vordert gestaag en de kleine kiosk gaat steeds meer op de eerder gepresenteerde bouwtekening lijken en krijgt ook weer een écht nostalgisch uiterlijk.

Sloophamer
Het zag er lange tijd niet goed uit voor de nostalgische kleine kiosk. Vanaf 1952 deed het dienst als VVV-kantoortje, stategisch geplaatst aan de entree van de binnenstad. Maar in 1970 bleek de ruimte toch te gering. Het VVV-kantoor verhuisde, maar de kiosk bleef in takt en diende achtereenvolgens als bloemenwinkeltje, broodjeszaak en weer later als snackbar. Daarna werd het stil en het gebouwtje stond jaren leeg. In de loop der jaren was het uiterlijk van de kiosk veranderd. Zo was er een houten betimmering aan de buitenkant om de kiosk meer op een verkoopkraam te laten lijken. Gelukkig is dat allemaal nu weer verwijderd.

Waardevol Tiel
Door de leegstand begon het gebouwtje te vervallen. Uiteindelijk bevond het zich in erbarmelijke staat. Vervallen en vervuild. Zowel binnen als buiten. De Tielse Oudheidkamer en de stichting Waardevol Tiel trokken zich het lot van de oude kiosk aan en wilden kost wat kost voorkomen dat het gesloopt werd. Het nostalgische gebouwtje is namelijk een voorbeeld van de Tielse wederopbouw-architectuur! Na onderhandelingen met Gemeente Tiel kreeg uiteindelijk al in 2017 de stichting Stadsherstel het roer in handen. Zij besloten ervoor te zorgen dat de kiosk behouden werd, gerenoveerd én met een nieuwe bestemming. De €75.000,= kostende restauratie wordt door Stichting Stadsherstel Tiel betaalt maar iedere bijdrage als steuntje in de rug is welkom. http://stadshersteltiel.nl/

Horeca
Het leek allemaal zo mooi. Al in 2018 meldde zich een jonge ondernemer die een horeca-aangelegenheid van de kleine kiosk wilde maken. Enthousiast vertelde hij over zijn plannen, hoewel die alleen de binnenkant betroffen, al in een vroeg stadium werd duidelijk dat de stichting Stadsherstel de buitenkant van de kiosk in oude luister zou gaan herstellen, dit aan de hand van de originele bouwtekeningen uit 1952 die nog in het Regionaal Archief bewaard gebleven zijn. In september 2018 deed de monumentale kiosk zelfs mee aan de landelijke Open Monumenten Dag. Een evenement dat in Tiel nieuw leven ingeblazen werd vanwege het verschuiven van Appelpop en het Fruitcorso naar twee opéénvolgende weekenden.

Informatiepunt
De kleine Kiosk kreeg even één dag haar oude bestemming weer terug. In september 2018 was ze weer kort toeristeninformatiepunt, speciaal voor de bezoekers van de open monumentendag. Het interieur was echter zo vervallen dat de binnenkant niet gebruikt kon worden. De potentiele beheerder was die dag al op zijn ‘nieuwe stekkie’. “Ik schrok wel van het interieur hoor”, vertelde hij toen nog. “De binnenkant komt voor mijn rekening.” Hij droomde van een industriële look met grote lampen en rails. Voor de open monumentendag werkte hij vanaf een tafel naast de kiosk, gelukkig was het stralend weer.

Afgehaakt
In 2018 was er sprake van dat de renovatie van kiosk in het voorjaar van 2019 gereed zou zijn en dat de horecaondernemer er kon beginnen. Het liep echter anders. Helaas haakte hij af en moest stadsherstel op zoek naar een andere huurder. Ook verbouwing schoot niet echt erg op. Door de overspannen bouwmarkt kon er geen aannemer gevonden worden die tijd had om het gebouwtje onder handen te nemen.

Vergunningen
Tot en met april 2019 stond het gebouwtje er weer verlaten bij. “Er komt nu wel schot in de zaak”, vertelde Arnoud Reijnen van de stichting Stadsherstel destijds. “Er wordt sowieso een restaurantvergunning aangevraagd en er wordt op dit moment contact gezocht met een aannemer.” Reijnen vertelde dat hij vaart probeerde te zetten achter de benodigde vergunningen. “Er gaat helaas allemaal veel tijd overheen voor we dit rond hebben”, aldus Reijnen. Wel had hij al weer een nieuwe huurder in beeld die ook weer een horecabestemming aan het pandje wilde geven. Reijnen ging er optimistisch nog van uit dat het pandje wellicht in september 2019 toch weer aan de Open Monumentendag mee zou kunnen doen.

Oliebollenkraam
Die nieuwe huurder bleek het echtpaar Op ’t Hof te zijn, die jaarlijks met hun oliebollenkraam op de Veemarkt in Tiel staan. Juist, tegenover de kleine kiosk, waar op 16 juli 2019 eindelijk zichtbaar gesloopt werd. Die dag begon sloopbedrijf Van den Berg uit Tiel om 07.30 uur in alle vroegte met de sloop van de houten aanbouwsels en het interieur van de kiosk. Veronique Delnee, monumentenambtenaar van de gemeente, keek mee met de sloop. Maar ook Corry op ’t Hof zelf was daarbij aanwezig.

Vervolg
“Ik sta al 41 jaar hier aan de overkant met onze Betuwse Oliebollenkraam”, vertelde Corry vorig jaar zomer. “Ik heb het altijd al een leuk pandje gevonden, aantrekkelijk voor de horeca. Toen ik hoorde dat er een nieuwe bestemming voor de kiosk gezocht werd heb ik me aangemeld.” Alle apparatuur voor haar nieuwe keuken had ze toen al besteld, een oven, een vitrine, koeling en vriezer. Corry hoopte dat ze eind vorig jaar, uiterlijk begin dit jaar in de kiosk kon beginnen. Maar dat lukte niet. Vanaf vorig jaar zomer tot voor kort stond het pandje er eigenlijk verlaten bij. Door de sloop wast het originele raam aan de achterzijde weer zichtbaar, de hele voorpui was eruit. Er stond een tijdelijk hek omheen en er werd met spanning afgewacht.

Feestdagen
Afgelopen winter stond Corry voor de feestdagen gewoon weer met haar oliebollenkraam aan de overkant. Het leek stil rond de kiosk maar achter de schermen werd wel druk gewerkt. Want zodra de sloop gereed was begon architect Peter Agterberg met het maken van de finale bouwtekening. De verbouwing zelf is inmiddels gestart.

Peter Dikker heeft namens de Stichting Stadsherstel de deskundige leiding over de bouw. Hij is oud directeur van bouwbedrijf de Vree & Sliepen. Het kan nu snel gaan, het is natuurlijk een klein gebouwtje.

 

Vier seizoenen
“Binnen is alles eigenlijk wel af”, vertelt Corry, “de bestrating buiten moet wel nog gedaan worden. Het is écht een heel ander gebouwtje geworden. Zo mooi en ik krijg allemaal leuke reacties.” Het wordt een vier-seizoenen-winkel, met loketverkoop. Corry gaat naast haar vertrouwde oliebollen ook andere lekkernijen aanbieden. “Een veel groter assortiment dan dat ik vorig jaar nog van plan was. Alles vers en zelfgemaakt, zoals Weense donuts, Churros, en hartige en zoete crépès, in de zomer met ijs en natuurlijk met fruit. Maar ook dranken zoals vers geperste jus d’orange.”

Opening
Corry is voorzichtig als we haar naar de plannen voor de opening vragen. “Het is zo’n vreemde tijd nu, met die corona-crisis”, zegt ze. “Eerst maar even wachten tot alles echt klaar is. De apparatuur moet nog geleverd en geinstalleerd worden. Daarna laat ik weten wanneer ik open ga.” Dat zal dus niet zo lang meer duren. In ieder geval belooft Corry dat de kleine kiosk straks met Open Monumentendag 2020 (zondag 13-09-2020) weer van de partij zal zijn. Voor september is het dus zeker af, we verwachten veel eerder en kijken er al naar uit!

 

zie voor de start van de werkzaamheden:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/restauratie-vvv-kantoortje-tiel-begint/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights