Restauratie VVV-kantoortje Tiel begint

TIEL – De Stichting Stadsherstel is begonnen met de restauratie van het uit 1952 stammende voormalig VVV-kantoortje aan het Burgemeester Hasselmanplein in Tiel. De sloop van de omhulling –er zat een snackbar in- is binnenkort afgerond, waarna het eigenlijke restaureren en klaarmaken voor nieuw gebruik kan beginnen. Er is ook een nieuwe huurder: de familie Op ’t Hof, bekend van de oliebollenkraam die jaarlijks aan de Veemarkt staat. Naar verwachting kunnen ze na de kerst hun nieuwe verkooppunt betrekken.

Video:

Stadsherstel heeft het gebouwtje van de gemeente Tiel overgenomen, al volgt de overdracht pas nadat de restauratie is voltooid. De onderhandelingen begonnen al vroeg in 2018, de geode medewerking van gemeentezijde wordt zeer gewaardeerd, aldus bestuursvoorzitter Arnoud Reijnen.

Nadat de sloop van het pand gereed is, wordt de finale bouwtekening gemaakt door architect Peter Agterberg. De verbouwing zelf gebeurt onder leiding van oud-directeur van De Vree en Sliepen, Peter Dikker.

Het kantoortje heeft cultuurhistorische betekenis: het werd weloverwogen neergezet aan de Burense Poort, de entree tot de binnenstad. Daar werd in die naoorlogse periode hard gewerkt aan de wederopbouw van vele winkelpanden en woningen, maar ook aan herstel vaan de economie. Daar waren bezoekers van winkels voor nodig. Inmiddels is de bouwstijl uit die periode ook alweer bijzonder: Tiel geldt als voorbeeld van wederopbouw, met tal van panden die werden herbouwd volgens de stijl die bekend staat als de Delftse School. Ook het VVV-kantoortje is daar een voorbeeld van. Links en rechts van het gebouwtje stonden wachthokjes van gegalvaniseerd metaal, waar buspassagiers konden wachten. Er is op die plek nog steeds een bushalte. Die oude bushokjes worden niet teruggebracht. Wel kom er aan de linkerzijde van het kantoortje een gemetselde zitbank terug. Die is in de loop der jaren verdwenen, maar het oorspronkelijke bankje aan de rechterkant is er nog.

18 juli 2019

zie de eerder bijdrage:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/06/onderzoek-van-voormalige-vvv-kiosk-tiel/

en:  https://detielenaar.nl/historie/2018/02/rapport-restauratie-vvv-kiosk-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights