Officiële opening Sociaal Plein Tiel Oost door minister Schouten

Minister Carola Schouten van Armoedebeleid houdt haar maandagen vrij om op werkbezoek in ‘den lande’ te gaan. Ze ontving een uitnodiging van de Stichting Sociaal Plein uit Tiel en bezocht 16 januari dit unieke project. Het bestuur maakt van de gelegenheid gebruik haar de officiële openingshandeling te laten verrichten.

“Het leek mij een interessant project”, vertelde de minister, (ChristenUnie) tevens vice minister-president. “Tiel is een voorbeeld voor andere gemeenten.” Ze was onder de indruk van het initiatief. Ze arriveerde vroeg in de middag en nam uitgebreid de tijd om de organisaties gevestigd in Sociaal Plein 2 te bezoeken. Ze sprak met de vrijwilligers, de besturen maar ook met cliënten, bijvoorbeeld van de Voedselbank.

Opvolger
Sociaal Plein 2 is een verzamelgebouw voor instellingen die actief zijn op het sociaal-maatschappelijk vlak. De stichting heeft eerder een voormalige kerk aangekocht voor het zelfde doel, Sociaal Plein 1, de opvolger is gehuisvest in een voormalig schoolgebouw aan de Medelsestraat in Tiel. Het pand is grondig verbouwd, gemoderniseerd en duurzaam gemaakt. De ruimten zijn verhuurd aan de Voedselbank, KLESTEO (Kleding- en Speelgoedbank Tiel En Omstreken), de Stichting Leergeld en SchuldHulpMaatje. Al met al organisaties die op vaak op ongeveer het zelfde vlak opereren en elkaar kunnen versterken nu ze dicht bij elkaar gevestigd zijn.

Stadsfabriek
Ondertussen verzamelden de genodigden zich op de grote bovenverdieping van het voormalige schoolgebouw. Een bijzondere ruimte die per 1 januari 2023 verhuurd is aan de Stichting Stadsfabriek Tiel, van de etage gaan zij een laagdrempelige creatieve maakplaats maken. Leden van de Stadsfabriek waren hier aanwezig voor de officiële openingshandeling en ook andere vertegenwoordigers van de gemeente en van instanties die ruimtes huren in Sociaal Plein1. Maar ook Wethouder Frank Groen en Carla Kreuk, Burgemeester Beenakker moest zich helaas afmelden wegens ziekte. Het duurde lang voor de minister met haar gevolg naar de bovenverdieping kwam. Ze bleef net zolang bij de huurders tot ze alles gezien had.

Hoofdsponsor
Namens het bestuur van de Stichting Sociaal Plein deed Peter Dikker het openingswoord. Hij nam de gelegenheid de Gemeente Tiel te bedanken voor de medewerking. “Ik ben trots op wat we voor Tiel bereikt hebben. En niet ergens achteraf op een industrieterrein of zo, maar midden in het centrum. Veel dank voor alle sponsoren die het Sociaal Plein mede mogelijk gemaakt hebben, zoals onze huisbankier en GMB uit Opheusden als hoofdsponsor. Zij knapten namelijk geheel gratis hier het hele buitenterrein op. Ook veel dank voor de medewerkers van de gemeente en de wethouders, we kregen alle hulp en huisvesten nu zo’n 20 stichtingen die elkaar versterken en dat voor ongeveer een kwart van de normale commerciële prijs.”

Overheid
De minister bedankte in haar toespraak voor de uitnodiging. “Dit is best wel uniek”, zei ze. “Veel organisaties, fysiek bij elkaar. Ze weten elkaar te vinden en dit bevordert de samenwerking. Er zijn steeds meer mensen die hulp nodig hebben. Dit project is een erkenning voor alle mensen die elkaar willen helpen. Dit is een ongelooflijke gemeenschap en iedereen past precies bij elkaar. Als overheid hebben wij de taak bestaanszekerheid te bevorderen, we nemen wel maatregelen, maar er is helaas een grote groep mensen die niet of maar moeizaam meegaan in onze samenleving. Koester degenen die dit mogelijk maken!”

Samen met het voltallige bestuur van de Stichting Sociaal Plein onthulde de minister twee taferelen, één met kleding en speelgoed en één met voedsel. Daarmee werd het pand officieel geopend.

Ter zake kundig
De reacties van de aanwezigen waren erg positief. “De minister had heel veel tijd voor iedereen, ze sprak uitgebreid met ons en een paar van onze cliënten, heel gewoon, luchtig, een prima gesprek. Ze was onder de indruk van de diverse omstandigheden waardoor de mensen bij de Voedselbank terecht gekomen zijn. Maar ze vertelde ook dat ze onder de indruk was van onze voedselbank. Ze vond ons ‘winkelsysteem’ prachtig en vond dat we veel eten hadden en zoveel vers”, aldus Joke Stiegerwald van de Voedselbank.

“Het was erg leuk”, vertelt Reina Rijzenga van de Stichting Leergeld West Betuwe. “Ze is zeer ter zake kundig, ze kende onze organisatie al en armoedebeleid is echt wat voor haar. Onze collega’s van SchuldHulpMaatje zaten ook bij ons gesprek. Wij hebben verteld dat we elkaar echt goed aanvullen en elkaar goed kunnen helpen. Het is een leuk mens, heel laagdrempelig, ik had nog wel meer willen vertellen.” Wethouder Kreuk noemde het bezoek van de minister terecht ‘een beloning omdat je goed bezig bent’!

Fotoalbum. Klik op de foto voor een vergroting

 

Video / audio toespraken:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights