Week van de Psychiatrie Tiel – deel 6 Tiel Herstelt

De jaarlijkse week van de psychiatrie was dit jaar van 22 tot en met 26 maart. Eerder deze week begonnen we met een serie artikelen hierover. Dagelijks belichten we één van de deelnemers, allen organisaties die actief zijn op het gebied van psychische / psychiatrische problemen in Tiel. Vandaag Tiel Herstelt.

Tiel herstelt

Initiatiefneemster van Tiel Herstelt, Joyce de Vries was zelf twee maal aan het woord tijdens het digitale programma in de week van de psychiatrie. Maandag de 22ste sprak ze over ‘betekenisvol meedoen’ en woensdag 24 maart vertelde ze zonder gêne haar eigen verhaal. Jarenlang kampte ze met onverklaarbare lichamelijke klachten. “Het duurde 10 jaar maar ik ben er bovenop. Ik heb geleerd om met mijn beperkingen toch een waardevol leven op te bouwen”, aldus Joyce. Als vrijwilliger van pro persona (instelling die zich richt op het bieden van geestelijke gezondheidszorg), kwam ze in aanraking met ‘Rivierenland Herstelt’. Ze ervaarde zelf dat de mensen met psychische problemen veel meer gebaat zijn bij hulp in de buurt dan met de hulp die zij in een instelling krijgen. Samen met Culemborgse vrijwilligers zette zij ‘Culemborg Herstelt’ op. In 2018 kon zij haar goede werk uitbreiden naar Tiel, haar startkapitaal kwam uit de ‘burgerinitiatief-award’ die zij met haar idee won!

Joyce noemt zichzelf een ‘ervaringsgenote’. Zij weet als geen ander hoe iemand met psychische klachten zich voelt. Lotgenote vind ze te zwaar en ervaringsdeskundige hoort meer in een instelling thuis volgens haar.

2019 Burgerinitiatief Award 2018 voor Tiel Herstelt.

“Bij mij ging de knop om nadat ik een lezing volgde die gegeven werd door een vrouw met dezelfde klachten als ik. Ze had zelfs in een rolstoel gezeten en liep toch twee trappen op naar de presentatieruimte. Dat gaf mij hoop. Ik besefte dat ik ‘burned-out’ was en al jarenlang over mijn grenzen heen ging. In een vervolgtraject werd mij duidelijk dat ik niet zou genezen maar ik leerde wel om te gaan met mijn klachten en dat is pas echt herstel.” Haar motto is dan ook ‘herstellen doe je zelf maar hoeft niet alleen, het kan ook met elkaar door het erover te hebben en met elkaar te delen’. De positieve Joyce heeft inmiddels een ‘gewone’ baan (hele leuke baan zelfs!) en ze is een voorbeeld voor anderen! Betekenisvol meedoen krijgt een andere betekenis als je met haar in gesprek gaat.

Tiel Herstelt is begonnen in de wijk Rauwenhof in 2018. De bedoeling was om in iedere Tielse wijk zo’n initiatief op te zetten. Inmiddels is Tiel Herstelt voor de bijeenkomsten uitgeweken naar het Sociaal Plein Tiel, het verzamelgebouw in de voormalige Tielse Gereformeerde Kerk, waar ook het inloophuis in settelt. De locatie ligt mooi centraal, is goed bereikbaar en groot genoeg in deze tijd van corona.

Tiel Herstelt houdt een ‘kopje koffie met ervaring’ in een ongedwongen ontmoetingsplek voor mensen met een psycische kwetsbaarheid en hun naasten. Om ervaringen te delen en (h)erkenning, hoop en inspiratie te vinden voor herstel. In verband met corona worden de bijeenkomsten op dit moment alleen digitaaal gehouden (om maandag om 19.00 en woensdag om 10.00 uur), de hoop is binnenkort weer te starten in de Schaepmansstraat.

Dit was de laatste bijdrage van de serie.

Deel 1:  Mozaiek https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/week-van-de-psychiatrie-in-tiel-deel-1-mozaiek-welzijn/

Deel 2: Franciscushof  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/week-van-de-psychiatrie-tiel-deel-2-stadslandgoed-franciscushof/

Deel 3: MEE Gelderse Poort  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/week-van-de-psychiatrie-in-tiel-deel-3-mee-gelderse-poort/

Deel 4:  Ruimte voor Anders Zijn  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/week-van-de-psychiatrie-tiel-deel-4-ruimte-voor-anders-zijn-en-de-tielse-maatjes/

Deel 5:  Inloophuis  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/week-van-de-psychiatrie-tiel-deel-5-het-inloophuis/

Zelf iets schrijven over dit onderwerp, of over een ander onderwerp? Laat het ons weten, wellicht bent u onze volgende gast-redacteur.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights