Oude Bekenden 6: De hand van architect Agterberg is overal te zien

Stationsstraat

Architect Peter Agterberg (1948) en zijn echtgenote Caro -een geboren Liendense- hebben in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een stempel gedrukt op vernieuwingen in de binnenstad en de buitenrand van Tiel. Ook nu nog zijn beiden betrokken bij de stad: Caro adviseerde ondernemersvereniging Hart van Tiel, Peter tekent voor de restauratie van de voormalige VVV-kiosk aan de Veemarkt, nu eigendom van de stichting Stadsherstel.
De in Utrecht opgeleide architect kwam in 1986 naar Tiel en woonde eerst op de Hucht. Een paar jaar later verhuisde het paar naar de Lingeweg, waar Agterberg de schuur voorzag van een karakteristiek dak, dat nu nog valt te zien: een halve cirkel die veel licht doorlaat. Uiteindelijk kwam het bedrijf tot bloei aan Stationsstraat 37. In het pand, dat een uiterst modern interieur aan de bewoning en het werken overhield, ontstonden de plannen voor onder meer de vernieuwing van de voormalige bank op de hoek van het Hoogeinde, nu woningen en een winkel.
Maar ook op het voormalige Betuweterrein aan de oostkant van de stad is de hand van Agterberg te herkennen in de 67 huizen aan de Twaalf Apostelen. Op Passewaaij staan een paar halfronde ecowoningen van zijn hand en een rijtje aan de Zonnedauw.
De uiterst moderne woningen aan de Zoutkeetstraat zijn ook van zijn hand. Op Kellen staan nog het pand van Scania en ook het kantoor van aannemer De Vree en Sliepen, en het gebouw van Peterse. En ook het interieur van de voormalige Zaak van de Stad aan de Tolhuisstraat was een Agterberg.
Aan de Burgemeester Meslaan en op Passewaaij staan twee van de karakteristiek modernistische, van strakke lijnen en veel licht voorziene witte villa’s waarmee Agterberg landelijk faam verwierf. Ook de bewoners van het voormalig gymnasium aan het Kalverbos wonen in de tekening van Agterberg. Hij vertrok in 2002 uit Tiel en woont en werkt in Lemmer, waar hij -net als in Tiel met de streekmusicals van Stallure- weer meedeed in amateurtheaterproducties. En hij is zeilinstructeur op zeegaande jachten geworden. Maar Tiel laat hem niet los: de verbouwing van de bakkerij van Van Ooijen aan de Koninginnestraat is een succesvol ontwerp. Winkelinterieurs behoren ook tot het veelzijdig oeuvre van Agterberg: op het Hoogeinde is dat te zien aan een voormalige bloemenzaak en in de Weerstraat is de voormalige ijssalon met natuurhouten pui van zijn hand.

1998 Woning Meslaan

1997 Ontwerp Waalkade

2008 Hoogeinde

2008 Oliemolenwal

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights