Geschiedenis van Tiel gaat digitaal, website ‘gevondenverhalen.nl’ gelanceerd

De archeologische wereld maar ook de gemeente Tiel is blij met de resultaten van het uitgebreide onderzoek dat plaatsvond in het uitbreidingsgebied van Medel. De vondsten kregen landelijk maar ook buiten de landsgrenzen veel aandacht. Naast zeldzame voorwerpen, was met name de ontdekking van de drie voetbalvelden grote zonnekalender en de daarbij behorende grafheuvels spectaculair en uniek voor Nederland. Tiel heeft zich daardoor hoog genesteld in de top tien van archeologische vindplaatsen. Het is jammer dat er van de indrukwekkende zonnekalender ter plekke niets te zien is. Maar dat is er wel in het Flipje en Streekmuseum. Voor de liefhebbers komen er ongetwijfeld tal van verslagen van de vondsten en resultaten van aan de vondsten gerelateerd onderzoek. Maar de gemeente wilde meer.

Daarom is er nu ook een website. https://www.gevondenverhalen.nl/ is het webadres. Donderdag 20 juni, ja precies op de zonnewendedag van 2024, werd hij gepresenteerd. Mooi onderdeel is de film Zonnespoor, die daar ook te vinden is en een toegankelijk beeld geeft van de ontdekkingen en het belang ervan.

Fotoalbum onder de tekst

De presentatie

Voor de presentatie in de Sint Maartenskerk was veel belangstelling. Rond de twee honderd Tielenaren en gasten uit het hele land die beroepsmatig of als hobby geïnteresseerd waren in Archeologie vulden de Sint Maartens kerk. Zij waren getuige van een gevarieerd programma waarin de bekende presentator, columnist programmamaker, interviewer en theatermaker, Oscar Kocken, de onderdelen aan elkaar praatte. Daarbij interviewde hij mensen die bij de opgraving op Medel betrokken waren of bezig zijn met het breder bekend en toegankelijk maken van ‘Het wonder van Tiel’.

De website ‘gevondenverhalen.nl’

Bezoekers waren ook getuige van de première van de film Zonnewende, die op de website te vinden is en het verhaal vertelt van de ontdekking van de zonnekalender en de grafheuvelswat er daarna gebeurt is. De website is heel toegankelijk gemaakt voor alle leeftijden en zal ook bezoekers die weinig hebben met archeologie boeien. “Je vindt er nu al drie verhalen uit de bronstijd. Maar er zullen er nog veel meer volgen, die samen de rijke geschiedenis van Tiel door de eeuwen heen schetsen”, vertelt communicatieadviseur Sjoerd van Andel. Nu tref je een verhaal vertelt door een denkbeeldige vrouw over het leven in de bronstijd op Medel, een tweede is gewijd aan de kraal uit Mesopotamië, die in een graf in Medel werd gevonden en een derde gaat over de begraafgewoonten van de bronstijdmensen op Medel. Natuurlijk is er ook aandacht voor de vondsten. Dat gebeurt in de vorm van minicolleges van een minuut. Verder vindt je er instructies om een eigen zonnekalender of historisch aardewerk van wikkeldraad te maken en recepten uit lang vervlogen tijden. Bijzonder zijn de foto’s van Alexander van de Bunt, met realistische afbeeldingen van bewoners uit de verschillende perioden van onze geschiedenis.

Trotse wethouder

Wethouder Groen is apetrots op hetgeen er op Medel gevonden is en wat er nu al gedaan is in het museum en door mensen van de gemeente om die vondsten toegankelijk te maken voor geïnteresseerden. “Tiel staat met stip op de archeologische kaart van Nederland en alle activiteiten rond de vondsten passen goed bij het beleid om de rijke geschiedenis van Tiel meer zichtbaar te maken en bekendheid te geven. Daardoor wordt de stad nog aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers.“

Naast het uitbreiden van de website werkt de gemeente nog aan een magische verrekijker, waarin je een reis door de historie van Tiel kunt maken. De exacte plaats is nog niet bepaald, maar gedacht wordt aan een plekje bij de Waal of stadsmuur.

Fotoalbum:

 

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2023/06/opgraving-puzzelstukjes-vallen-samen-openluchtheiligdom-op-medel-tiel/

https://detielenaar.nl/historie/2018/04/zeer-bijzondere-graf-vondst-bij-opgravingen-medel-tiel/

https://detielenaar.nl/nieuws/2018/07/6000-jaar-oude-appels-gevonden-bij-opgravingen-tiel-medel/

https://detielenaar.nl/nieuws/2017/12/oudste-bewoner-van-opgraving-medel-naar-museum-tiel/

https://detielenaar.nl/historie/2017/10/3800-jaar-oude-grafheuvels-gevonden-bij-opgravingen-medel-tiel/

https://detielenaar.nl/historie/2017/04/open-dag-archeologische-opgraving-bedrijvenpark-medel-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights