Open dag archeologische opgraving bedrijvenpark Medel Tiel

Door Jan Bouwhuis op maandag 10 april 2017, geplaatst in Historie, Foto.

TIEL  Zaterdag 8 april was er een druk bezochte opendag bij de archeologische opgraving op het Bedrijvenpark Medel.

Sinds november vorig jaar doen archeologen onderzoek op het terrein van Bedrijvenpark Medel. Zij hebben mooie vondsten gedaan, zoals een beeld van de god Jupiter en een unieke en zeldzame zalfpot (balsamarium) versierd met liefdesgoden. Dit soort voorwerpen worden bij hoge uitzondering in Nederland gevonden en zijn dan vaak afkomstig van villa’s of tempels. Ook andere voorwerpen, zoals mantelspelden, ringen, dolken, een olielamp en een wijnzeef zijn luxe artikelen die alleen van rijke Romeinse huishouden of van locaties met een bijzondere functie bekend zijn. Deze vondsten waren op de open dag te bewonderen. De archeologen en vele vrijwilligers die aan de opgraving meewerken vertelden er graag over. Er zijn sporen uit de Nieuwe Steentijd, maar ook uit de Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen gevonden. De opgraving  is momenteel één van de grootste van Nederland en duurt tot uiterlijk oktober 2017.

Romeinen hadden hun kamp opgeslagen vertelden alles over het dagelijkse leven in de Romeinse tijd.  Speciaal voor kinderen waren er workshops, zoals prehistorisch schilderen en een potje van klei of een sieraad maken. Ook konden zij uitproberen hoe het is om zelf archeoloog te zijn.  Verhalenverteller Eric Borrias nam de bezoekers mee naar het verre verleden met oa een mooi verhaal over Medel.

Zie ook:  http://detielenaar.nl/nieuws/rome-aan-de-linge-spectaculaire-archeologische-vondsten-op-medel-tiel

http://detielenaar.nl/kunst-cultuur/video-gymnasiumdag-lingecollege-bij-opgraving-medel-tiel

http://detielenaar.nl/nieuws/video-benen-fluitje-van-opgraving-medel-flipje-en-streekmuseum-tiel

http://detielenaar.nl/nieuws/studenten-bij-archeologische-opgravingen-medel-tiel

 

 

Een bijzonder vondst: een benen schaats uit de middeleeuwenEen bijzonder vondst: een benen schaats uit de middeleeuwen

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights