Muurschildering Witte Huis hersteld

De reclame muurschildering op het pand Lingedijk 54 van Marjan Kers is recent weer gerestaureerd door restaurateur Wendy Schoenaker en stukadoor Bjorn Fleuren. Vroeger werden op muren zonder ramen vaak reclames geschilderd. De meeste zijn verdwenen, maar deze is voor het laatst in 2004 hersteld. De reclame was bedoeld voor de treinreizigers die hier voorbij kwamen. Hij is van de voormalige mode en manufacturen winkel Athmer Martens ‘Het Witte Huis’, een pand op de hoek van De Gasthuisstraat en de Kerkstraat. De winkel is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De muurschildering is sinds 1989 een gemeentelijk monument en in beheer bij Stichting Stadsherstel

De ruim 100 jaar oude muurschildering moet ongeveer om de 20 jaar gerestaureerd worden. De restaurateurs laten sinds 1989 hun handtekening achter op de muur. In 1989 waren dat C. Spithoven en C. Daalderop, in 2004 F. Roskam en W. Schoenaker en in 2024 wederom W. Schoenaker en L Schellekens, bijgestaan door restauratie stukadoor Bjorn Fleuren.

Het restaureren houdt in dat zoveel als mogelijk van het oude materiaal bewaart blijft. Dit is toevertrouwd aan Wendy Schoenaker uit Den Bosch ( https://www.wendyschoenaker.nl/ ) die dit werk al 25 jaar doet. In 2004 heeft ze met haar leermeester deze schildering gerenoveerd. Ze is betrokken bij de landelijke stichting van gevelreclames die een mooi boek hebben uitgegeven van (vrijwel) alle gevelreclames in Nederland door Tekens aan de Wand ( https://www.industrieel-erfgoed.nl/tekens-aan-wand ) De stichting probeert landelijk alle gemeenten op de hoogte te stellen van aanwezige geschilderde gevel reclame.

De juiste oude kleuren mengen is een belangrijk onderdeel van het restaureren. De buitenzijde / achtergrond van de gevel maar niet het middenvlak is opnieuw opgezet.

De gestucte ondergrond vertoonde scheuren en liet op enkele plaatsen los. Om dit te herstellen is de specialist Bjorn Fleuren ingeschakeld, hij werkt al jaren samen met Wendy. Al naar gelang de te repareren plaats wordt er gewerkt met kalkmortel, hechtmortel of wordt er geïnjecteerd. Dit om de bestaande structuren na te bootsen.

De bewoonster van het pand Marjan Kers woont er sinds 2020 en is helemaal enthousiast over de restauratie. Zij heeft een map met de historie van onder andere voorgaande restauraties van de vorige bewoners gekregen. Bij de aankoop vond zij het een plus deze muurschildering. Stichting Stadsherstel heeft het volgens een overeenkomst uit 1989 in beheer en zou symbolisch 1 euro per jaar moeten geven voor de ‘huur’ van de gevel.

Fotoalbum:

https://stadshersteltiel.nl/

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights