Oude Bekenden 2: Katholiek voorman motor achter Fruitcorso corso in Tiel

Drukkerij St. Maarten, jarenlang op de Koornmarkt en de hoek met de Damstraat te vinden, is verdwenen. Het bedrijf bestaat ook niet meer: het is overgenomen door drukkerij De Meerpaal op Kellen en zelfs dat bedrijf is al verdwenen.

Maar vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw werd op deze plek katholiek georiënteerde kranten gedrukt, die tegenwicht moesten geven aan het opkomende socialisme. De eerste directeur van die drukkerij, opgericht door enkele vooraanstaande katholieken, was Bernard Bruggeman (1896-1978). Hij kwam er in 1923 en had het drukkersvak geleerd bij zijn vader in Oldenzaal. De katholieke publicaties werden voorheen aan de Gasthuisstraat gedrukt bij A. Izaks. Diens persen werden door de familie overgenomen. Het katholiek zondagsblad werd achtereenvolgens Ons Weekblad en De Waalbode, er was zelfs een versie voor Maas en Waal. Bruggeman schreef er een eigen column in. Het bedrijf werd in 1935 zijn eigendom en werd verplaatst naar de Koornmarkt, het liep uiteindelijk tot de Vleesstraat door.

Vooroorlogs winkelpand St. Maarten aan de Vleesstraat

In de oorlog werd in die hoek alle bebouwing vernield, het huidige pand rechts op de foto aan de Vleesstraat is dan ook van net na die tijd en heeft de typische wederopbouwstijl. Er was op de benedenverdieping een uitzendbureau in gevestigd, maar was jarenlang onderkomen voor een apotheek. Links de Damstraat, geopend in 1954 met daaraan het pand Visser uit 1968.

Bernard Bruggeman was maatschappelijk zeer betrokken: hij was bestuurslid van de katholieke armenzorg, van de katholieke middenstandsvereniging en speelde bovendien op het orgel van de St. Maartenskerk. Hij zat achter beurzen in de veilinghallen, was actief in het woonwagenwerk en hielp mee de eerste Tielse moskee te realiseren.

Maar het bekendst is Bruggeman toch omdat hij een van de stichters was van het Oogst-Fruitcorso, dat dit jaar in september zijn 59ste editie kent. Samen met andere middenstanders kwam hij op het idee van een oogstfruitcorso nadat hem ter ore was gekomen dat in Goes een fruitoptocht werd gehouden. Met de Betuwe als fruittuin van Nederland moest dat ook hier mogelijk zijn, Bruggeman was bovendien bestuurslid van de VVV: de connectie dat dit goed zou zijn voor stad en streek was snel gelegd. Trots mocht hij, jaren later namens de stichting 4-Stromenland, leden van het koninklijk huis ontvangen op het corsoparcours.

,

Bernard Bruggeman (r) naast Prins Claus in 1968

Update: Stimio de Meerpaal zit nog steeds op Kellen, vanaf 2 september aan de Morsestraat 23.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights