Stichting Ter navolging krijgt gouden Terebinth

De Gouden Terebinth, de jaarlijkse prijs van stichting Terebinth voor Funerair Erfgoed, is zaterdag 3 februari jl. uitgereikt aan de vrijwilligers van stichting Ter Navolging Tiel. 

De Stichting Ter Navolging is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de twee historische begraafplaatsen in Tiel. Dat zijn begraafplaats Ter Navolging, die stamt uit 1786 en daarmee een van de oudste buitenbegraafplaatsen van Nederland is, en de joodse begraafplaats uit 1827. Beide begraafplaatsen zijn Rijksmonumenten. De Gouden Terebinth bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 1000 euro. Het juryrapport prijst de talloze initiatieven van de leden van de Tielse stichting. ‘ Zij organiseren tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen en vele andere culturele activiteiten over en op de begraafplaatsen. Daarnaast is er veel gepresteerd door monumentale graven met hulp van professionals te restaureren en het dagelijks en periodiek onderhoud naar een veel hoger niveau te tillen. Ter Navolging was in 2010, toen de stichting met zijn werk begon sterk verwaarloosd en vooral een bramenparadijs. Nu is het een intiem stadspark met enkele honderden vaak eeuwenoude monumenten en monumentale bomen. Op de begraafplaats rustten veel Tielenaren van naam en bevinden zich enkele bijzondere graven. De bijzondere en sfeervolle begraafplaats is vrij toegankelijk. Dat geldt niet voor de Joodse begraafplaats. Die is slechts enkele malen per jaar te bezoeken. Ook hier hebben de vrijwilligers van Ter Navolging al veel werk verzet. In het metaheerhuisje van de Joodse begraafplaats en in het baarhuisje op Ter Navolging zijn kleine tentoonstellingen ingericht. Wethouder Melissen is er blij mee: “Als college zijn we geweldig trots op de mensen van de Stichting ter Navolging. Zij doen ongelooflijk goed werk. Ik heb respect voor de manier waarop daar gewerkt wordt. Het uit handen geven van het onderhoud van de twee begraafplaatsen aan de Stichting blijkt een goed besluit, dat u als raad genomen heeft”. Met deze woorden informeerde hij de leden van de Commissie Ruimte over de toekening van de prijs aan ‘Ter Navolging’.

zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2017/05/video-week-van-de-begraafplaats-tiel/

https://detielenaar.nl/nieuws/2017/05/week-van-de-begraafplaats-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights