Terugblik op Tiel in 2018; De Binnenstad

Met deze laatste bijdrage in de serie ‘Terugblik op 2018’ over de binnenstad sluiten we het jaar 2018 wat betreft de Tielenaar af. Wij wensen u een fijne jaarwisseling, alle goeds voor 2019 en hopen u in 2019 veel op onze site te treffen.

Ook in 2018 kende de Binnenstad veel leegstand. Inwoners, binnenstadondernemers en de gemeente maken zich al jaren zorgen over die leegstand. Die is overigens niet groter dan in vergelijkbare steden elders in het land en de leegstand groeide veel minder dan de voorafgaande jaren. De komst van bijna twintig nieuwe ondernemers zorgde daarvoor. De terugloop zit vooral bij de winkels. Het aantal horecabedrijven vertoont een lichte groei.

De trend dat mensen niet meer alleen voor het winkelen maar ook voor gezelligheid en vertier naar ‘de stad’ gaan, zette zich voort. Ook In Tiel eten mensen steeds vaker buiten de deur of pikken een terrasje. De mooie zomer was goed voor de horeca en slecht voor de winkels in de non-foodsector. Vooral kledingwinkels hadden volgens landelijke cijfers een slecht jaar.

Ondernemersvereniging ‘Hart van Tiel’ verdient hulde voor de wijze waarop zij samen met actieve winkeliers en de gemeente zich inspande om het Tielse winkelhart mooier en aantrekkelijker te maken.

Ook verenigingen als Waardevol Tiel en de Oudheidkamer droegen daar een steentje aan bij. Een beeld van veel evenementen in het centrum hebben we al genoemd in onze terugblik die gewijd was aan evenementen.

zie:  https://detielenaar.nl/algemeen/2018/12/terugblik-op-2018-het-was-in-tiel-te-doen/

Door het omzetten van de reclamebelasting in een ondernemersheffing op basis van onroerend goed komt er meer geld beschikbaar voor het verder aantrekkelijk maken van de binnenstad. Het is wel te hopen dat de ondernemers zich door deze wijziging niet te buiten gaan aan hinderlijke of al te bonte reclame.

De gemeente zorgde voor een veel schonere binnenstad.

In 2019 moet een makelaar proberen nieuwe ondernemers naar de binnenstad te halen. Een onderdeel van zijn taak is ook om ondernemers buiten het centrum te verleiden om hun winkel naar het winkelhart te verplaatsen.

Het afgelopen jaar merkten we weinig over Tiel als Hanzestad. De verwachting dat de hernieuwde aansluiting bij dit stedenverbond tot tal van activiteiten en promotieactiviteiten zou leiden is nog niet bewaarheid geworden.

Voor 2019 staat het heropenen van een ‘Zaak van de Stad’ op het programma. Het is te hopen dat dat voornemen niet sneuvelt in de komende bezuinigingsronde van de gemeente. Bij een gastvrije stad hoort een goed uitgerust, vriendelijk en door deskundige en betrokken medewerkers gedreven toeristisch informatiepunt.

Voor 2019 verwachten wij dat het autoluw maken van het stukje Tiel binnen de grachten tot besluitvorming komt.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights