Terugblik op 2018: Het was ‘In Tiel te doen’

In deze bijdrage van onze serie terugblikken op 2018 laten we een selectie van de talrijke evenementen in Tiel van het afgelopen jaar passeren. Tiel was in 2018 weer met recht naast Fruitstad aan de Waal ook weer evenementenstad. Verspreid over het jaar waren er weer tal van activiteiten, die veel bezoekers en inwoners naar het centrum trokken. Maar ook in de dorpen gebeurden mooie dingen. Petje af voor de organisatoren.

Tiel Pakt Uit

Tiel Pakt Uit is vooral een commercieel evenement. Ieder jaar wordt het in een weekeinde in april en oktober georganiseerd. Maar bezoekers van de binnenstad beleven er ook veel plezier aan. Als het weer niet tegenzit kun je in de weekenden waarin dit evenement georganiseerd wordt over de hoofden lopen. Er zijn dan modeshows, muziek, dans- en straattheatervoorstellingen en er is veel te doen voor de kinderen. Het organiserende enthousiaste team weet iedere keer weer wat nieuwe en verrassende elementen te bedenken. Voor vrijwel iedereen is er dan in het centrum wel wat te doen. De gemeente helpt een handje door geen parkeergeld te heffen.

Mode Event en GepeErsonaliseerd

Op 2 september was het mode-event waarbij ook een groot aantal GepeErsonaliseerde kunstperen aan de collectie van vorig jaar werden toegevoegd. Dit in het kader van de promotie van het Fruitcorso.

Viering Koningsdag

In de stad zelf is op die dag zeker wanneer we dat met een aantal jaren terug vergelijken weinig te doen. Het bestuur van de Oranjevereniging verdient bewondering, dat ze ieder jaar ondanks het dalende ledenaantal en met nog geen handvol bestuursleden een aantal activiteiten weten te organiseren. Ook de horecaondernemers zorgen er voor dat het gezellig is op de horecapleinen van de stad en natuurlijk was er de kindervrijmarkt. Op vrijdag 27 april vierden vrijwel alle scholen koningsdag met sportieve activiteiten.

Hoe anders is dat in Kapel-Avezaath en Wadenoijen. Daar kleuren de straten oranje en rood-wit-blauw en viert het hele dorp nog feest en doet mee aan de activiteiten zoals het bouwen van of kijken naar een feestelijke optocht met groepen en versierde wagens. Veel activiteiten vinden plaats in speciaal gebouwde tenten.

Vier en vijf mei

Een evenement kun je het niet noemen maar de dodenherdenking op 4 mei is in Tiel altijd indrukwekkend en er is steevast veel belangstelling voor. Op 5 mei was er weer een grote kunstmarkt en opnieuw levende muziek in het centrum.

Tiel Maritiem

Tiel maritiem tijdens de pinksterdagen is ondertussen ook een niet meer weg te denken traditie aan het worden. Het is een mooie vervanger van de vroegere Waal-Merwede race, die honderden zeilboten naar Tiel trok. Het evenement wordt ieder jaar met nieuwe watergerelateerde activiteiten uitgebreid en trok dit jaar opvallend veel bezoekers naar de Waalkade. De exploitanten van de gelijktijdig gehouden Pinksterkermis doen dan ook goede zaken. De 5e editie van Tiel Maritiem is door de commissaris van de Koning Clemens Cornielje samen met voorzitter Roemer Daalderop geopend.

Helaas zal er in 2019 geen Tiel Maritiem plaats vinden vanwege de verwachte vernieuwing van de loswal.

Taptoeweekeinde

Ook het taptoeweekeinde bestaande uit het Tielertaler Bierfest op vrijdagavond, de streetparade in het centrum op zaterdagmiddag, de taptoe ’s avonds op Het Talud en het Open Betuws Blaaskapellenkampioenschap en de Braderie op zondag trok veel bezoekers. Het taptoeweekeinde is uitgegroeid tot een van de grotere evenementen waarbij de kwaliteit van de deelnemende korpsen en bands ieder jaar weer zorgen voor veel sfeer en muziekgenot.

Woodstock aan de Waal

Nog zo’n klassieker waar muziekgroepen graag optreden en publiek tegen de achtergrond van een mooi riviergezicht op de druk bevaren Waal geniet van een gezellig muzikale happening.

Open Kersendagen

De Open Kersendagen in de boomgaard De Kerkewaerdt in Wadenoijen is een snel groeiend evenement dat prima past bij de Fruitstad aan de Waal en de Betuwe. Het evenement wordt ieder jaar een stukje groter en trok in 2018 duizenden bezoekers.

Initiatiefnemer Aart Blom presenteerde in november aan omwonenden en autoriteiten zijn plan om op het terrein van de Kerkewaerdt een fruitattractiepark te ontwikkelen dat het gehele jaar geopend is. Zijn plan werd goed ontvangen. Blom hoopt in 2020 de hekken van het park te kunnen openen.

Wielerfestijn

Een profronde zal Tiel voorlopig moeten missen. Maar voor zowel liefhebbers als amateurs blijven er nog genoeg activiteiten zoals de Fietsvierdaagse die net buiten de gemeentegrens start en Flipjes toertocht. Beide evenementen trokken in 2018 weer vele honderden deelnemers.

Appelpop

Appelpop en het Fruitcorso zijn evenementen die ieder jaar een massapubliek naar Tiel doet trekken. Appelpop is het grootste meerdaagse gratis muziekfestival in Nederland. De 500 vrijwilligers kijken er ieder jaar naar uit om hun steentje aan de organisatie bij te dragen en het publiek – in 2018 125.000 bezoekers – genoot van een programma vol toppers in vrijwel alle populaire genres op drie podia.

Zowel de organisatoren als de gemeente spannen zich in om de enorme stromen festivalgangers in goede banen te leiden. Het beheersen van die publieksstromen en de veiligheid van de bezoekers is bij de gemeente en organisatie van het feest een steeds belangrijker aspect. Maar ook in 2018 liep het allemaal op rolletjes.

Groeiend probleem is wel het toenemend overmatig drankgebruik door jonge festivalbezoekers. Een lastig onderwerp omdat de drankverkoop de grootste inkomensbron is voor de festivalorganisatie.

Fruitcorso

Stichting Vierstromenland begon in 2018 met een zo goed als lege portemonnee. Dus moesten de bakens verzet worden. De organisatie koos voor een korter en gewijzigd parcours en voor het corso en de tentoonstelling moest weer entree betaald worden. Nieuw was een tweede ronde met verlichting op de wagens in de avond. De veranderingen pakten goed uit. Er kwamen voldoende mensen, de wagens waren weer verrassend en het ‘Corso bij Night’ bleek een mooie toevoeging.

Het wielerfestijn tussen de middag en avondronde op het corsoparcours wist het publiek tussen de middag en avondrondgang niet te boeien. Dat spektakel was bedoeld om het gemis van een profronde wat te verzachten, maar slaagde daar niet in.

Door het succes van het corso is dit ‘boeg’festijn van stad en streek voor de toekomst veiliggesteld. Na het corso droeg Rian Verwoert de voorzittershamer van het organiserende bestuur over aan oud-wethouder Laurens Verspuij uit Tiel.

Het smartlappenfestival

Ook dit jaar weer een bonte verzameling van koren in de stad. Mooi om het enthousiasme van de zangers te zien en te luisteren naar de veelal bekende melodieën.

De kermis

De ooit roemruchte oktoberkermis stelde dit jaar weinig voor en trok niet veel publiek. De kermis zit in een neerwaartse spiraal. Tielenaren, die zich de grote en sfeervolle kermissen van vroeger herinneren, waren daar niet blij mee. Het college gaat zich over de toekomst van de kermis beraden.

Intocht sinterklaas

De intocht van Sint Nicolaas was ook in 2018 weer een feest voor kinderen en hun ouders. De pietendiscussie ging ook dit jaar aan Tiel voorbij.

Het Dickensfestijn

Het Dickensfestijn is een festijn van formaat geworden. De organisatoren beschikken ondertussen over een enorme selectie negentiende eeuwse kleding en steeds meer enthousiaste vrijwilligers die daarmee sfeer in het winkelcentrum scheppen. Ieder jaar zijn er weer nieuwe verrassende onderdelen. Ook dit jaar leverde het festijn weer prachtige plaatjes op. Erg jammer dat het weer dit jaar veel mensen thuis hield.

Er was nog veel meer

Naast de hierboven vermelde selectie van grotere evenementen waren er veelal in de weekeinden nog veel andere activiteiten. We volstaan met het noemen van een selectie: Open Dart Kampioenschappen in horecagelegenheden op het Plein, Jazzy Tiel met dit jaar onder andere Candy Dulfer, het Zomerfeest in Passewaaij, Rock en Blues tussen de dijken, Flipjes toertocht en Kleipop op het Plein.

Het hele item teruglezen? Toets het trefwoord in het zoekvenster linksboven.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights