Kolommetje: Archiveren

Soms weet je niet alles meer precies te vinden. In mijn aantekenboekje van toen staat alleen de naam Matakena bij dit dubbelportret. Maar welke van de twee Matakena’s in het telefoonboek van nu is dit? Ik weet nog dat ik bij deze aardige mensen thuis kwam op voorspraak van Vic Latumahina, meer niet.

Tot ik nog eens goed keek en de gitaar op de foto zag. Niets bijzonders zult u denken, maar voor mij zijn Molukse mensen vooral verbonden met muziek in Tiel. Je ziet ze overal en met iedereen meespelen, Molukse bruiloftsfeesten zijn beroemd om het muziekgehalte en ook voor hun kerkgenootschappen wordt de dienst begeleid. In de jaren zestig had je al bandjes, The Hot Rollers hadden Jopie Matakena in de gelederen. Ger Hemels, die goede ziel die zich al jaren verbeten inzet om de geschiedenis van de populaire muziek in de stad bijeen te schrapen, kan je er vast meer over vertellen. En wat je weet kun je sowieso bij hem kwijt, Net als oude posters, fotootjes of grammofoonplaatjes. Die hij vervolgens onder zal brengen in het regionaal archief, en in een boek. Telkens wanneer ik Ger tegenkom vraagt hij me naar details waar ik geen antwoord op heb. In zijn ogen ben ik een van de kennisbronnen, maar dat ben ik niet. Weliswaar erg betrokken bij de muziek en muzikanten, maar in Tiel heb ik nooit opgetreden, noch loop ik er lang genoeg rond om de geschiedenis van bandjes te kennen. Eén keer slechts, op een feestje van spelers van een van de Stallure-streekmusicals. Waar ik stierf van de zenuwen in de aanwezigheid van zoveel talent. Optreden doe ik niet meer.

Op een filmpje zag ik de bassist van toen weer, mijn held Willem Huijssoon. In een café waar behalve de band misschien nog tien mensen bij pasten, de zanger was Willem Gradisen die vol in terlenka maar foutloos een gemene versie van een hardrocknummer bracht. Er speelde daar ook een Matakena mee. Misschien dezelfde als op de foto, zo niet, dan mag hij zich melden. En bij Ger Hemel natuurlijk: ghemel@xs4all.nl. En ik moet beter archiveren.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights