Tielse kiezer loopt nog niet warm

Opinie en nieuws

Zaterdag 5 maart was de eerste van de twee verkiezingsmarkten op de Groenmarkt in Tiel. Ik ging er even kijken en maakte een praatje bij de zeven aanwezige standjes. Christen-Unie, CDA en VVD lieten bij deze eerste politieke marktdag nog verstek gaan. Op de markt was de stemming heel gemoedelijk. Er waren flink wat bezoekers. Maar dat waren vooral mensen die een binding hadden met een van de aanwezige partijen. Dat is jammer. Want zo’n rondje langs de verkiezingskramen geeft je een goede indruk van wie de kandidaten zijn. Want laten we eerlijk zijn, papier is geduldig en als je voldoende geld hebt, kun je veel doen aan promotie. Na de verkiezingen zijn het de mensen die gekozen zijn die hun rol als ‘wetgever’en controleur van het college gaan vervullen en zijn zij uw ogen en oren wanneer het om het bestuur van de stad gaat.

Hoe kun je nog meer een goed beeld krijgen van de partijen en kandidaten?

Een goed begin is het lezen van de verkiezingskrant. Die viel afgelopen week bij u in de bus. Ik vond het een mooie uitgave. U vindt daarin wat technische informatie over de verkiezingen en een openingswoord van de burgemeester met daarin een oproep om vooral te gaan stemmen. Verder treft u van iedere partij een halve pagina waarin zij zich presenteren. Het zijn lezenswaardige stukjes. Wanneer je de gemeentelijke politiek volgt, herken je veel van de wijze waarop de bestaande partijen en de afsplitsing van de VVD, Lokaal Liberaal Tiel de afgelopen raadsperiode het politieke handwerk verricht hebben en wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe raadsperiode. Het viel me op dat de meeste partijen zich niet op de borst slaan met hetgeen bereikt is. Terecht, want laten we eerlijk zijn: Wat bereikt is, was vaak al door voorafgaande colleges voorbereid en iedereen wilde een zwembad, een opgeruimde stad, een mooie Waalkade, goed onderhouden wegen en goed onderwijs in mooie en doelmatige onderwijsgebouwen. Over wat er (nog) niet gelukt is, mis ging of beter en efficiënter had gekund, de doorgevoerde soms pijnlijke bezuinigingen en de verhogingen van de onroerende zaakbelasting lezen we in de partijprogramma’s niets. Daarvoor moet je de raads- en commissie vergaderingen volgen. Je krijgt dan een goed beeld van de bijdragen van partijen maar nog veel meer de mensen die ons vertegenwoordigen. Nuttig is ook om eens te kijken naar de achtergrond van de verschillende kandidaten. Daarvoor kunt u onder andere op de sociale media terecht. Informatie over werkkring, vrijwilligerswerk en belangstelling van kandidaten geven een mooie inkleuring van de persoon waarop u uw keuze bepaald.

Gemeenten krijgen het lastig

Het ziet er naar uit dat we magere jaren tegemoet gaan. Er was al een conjunctuurdip voorspeld. Daar komt nu internationale onzekerheid en de economische gevolgen, die de betreurenswaardige inval van Rusland in Oekraïne veroorzaakt bij. Energieprijzen rijzen de pan uit met ernstige gevolgen voor de mensen met een kleine beurs. De rijksoverheid zal veel meer geld gaan besteden aan defensie, zal veel belastingschulden niet kunnen innen en er wachten nog veel meer financiële tegenvallers. Dat zal gevolgen hebben voor de geldstromen naar de gemeente. Dat zal veel stuurmanskunst eisen van het college en de gemeenteraad. Visie, daadkracht en vervelende besluiten durven nemen zullen meer dan ooit nodig zijn. Door de gebeurtenissen in de Oekraïne zijn in feite alle partijprogramma’s achterhaald.

Stemmen is belangrijk

De gemeenteraad beslist over zaken die iedereen in een gemeente raken. Al jaren is de opkomst in Tiel bedroevend laag. Minder dan 5 van de 10 kiesgerechtigden bracht bij de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn stem uit. Weinig mensen beseffen dat door niet te stemmen je ook een stem uitbrengt. Dat komt doordat aanhangers van sommige partijen een graatje fanatieker zijn en vaker naar de stembus gaan dan de achterban van andere partijen. Dat kan er voor zorgen dat de verkiezingsuitslag onvoldoende de partijvoorkeur van de inwoners weerspiegelt. Dus maak dat wandelingetje naar het stemlokaal.

Laatste nieuws; Remco Dijkstra kandidaat-wethouder voor VVD

De VVD maakt bekend dat Remco Dijlstra hun kandidaat-wethouder is wanneer zij deel gaan uitmaken van een nieuw college. Dijkstra heeft een lange politieke carrière in de regio, provincie en in het land. Dijkstra was raadslid en fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente Buren, was lid van provinciale staten van Gelderland en lid van de Tweede Kamer. Wim Van Baal lijsttrekker van de VVD in Tiel is erg blij met Dijkstra als wethouder-kandidaat. “Tiel is toe aan verandering van koers met een sterk en integer bestuur.” De lijsttrekker wijst daarbij op de ruime kennis en ervaring van Dijkstra van financiën, de regio en de ervaring die hij opgedaan heeft als woordvoerder mobiliteit.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights