Pleintje van Morgen in Leliepark Tiel geopend

Leerlingen van de nabij gelegen basisschool Floriant mochten samen met wethouder Frank Groen het Pleintje van Morgen in het Leliepark aan de Leliestraat openen. Bedenker van het project, Mark Hofman (OFN) en Avri medewerker Cees Brouwer gaven de jeugd uitleg bij de voorlichting panelen. Op de picknicktafel is een ganzenbord aangebracht met in de hoofdrol duurzame Aart Bol. Door het werpen van de dobbelsteen is het Pleintje van Morgen geopend.

Binnen het project Pleintje van Morgen werken Avri, OFN (leverancier van duurzame producten voor de buitenruimte) en mensontwikkelbedrijf Werkzaak Rivierenland samen om te onderzoeken hoe gescheiden ingezamelde grondstoffen hergebruikt kunnen worden in straatmeubilair. Dit kan een waardevolle bijdrage leveren aan de regionale circulaire economie. Avri biedt nu elke gemeente in haar regio een Pleintje van Morgen aan. Deze week kregen 6 van de 8 gemeenten een ‘Pleintje’, Tiel was de 5e in de rij.

De teksten zijn van Fred Eggink, ontwerp en opmaak Leon Gerritse en de illustraties van Arie van Vliet. Het streven is om op veel meer plaatsen in Nederland dit meubilair te plaatsen.

Tekst gaat verder onder dit fotoalbum:

Wat is Pleintje van Morgen?

Pleintje van Morgen is een Regio Deal project waarin onderzocht wordt hoe grondstoffen uit gescheiden ingezamelde plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (pdb) hergebruikt kunnen worden. Succesvol hergebruik van pdb kan een belangrijke stap worden in het sluiten van de keten op weg naar de regionale circulaire economie. Op deze manier wordt het herkenbaar dat we met schone grondstofstromen tot mooie producten kunnen komen en wordt circulariteit tastbaar. Daarnaast kan het produceren en plaatsen van modulair opgebouwde standaardproducten interessante werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Plastic afval wordt bloembak

De eerste producten hebben het daglicht gezien. Het gaat om straatmeubilair zoals bankjes, lantaarns, speeltoestellen, verkeersborden en bloembakken. Deze zijn gemaakt van gescheiden ingezameld pdb, in combinatie met textiel, hout en gft. De producten zijn samengevoegd tot het Pleintje van Morgen. Zo wordt hergebruik tastbaar en ervaren de bezoekers in hun eigen omgeving het belang van afval scheiden en de bijdrage die zij zo kunnen leveren aan de circulaire economie.

Fijne plek met educatieve waarde

Voor de buurt is een Pleintje van Morgen een fijne verblijfsplek om even te zitten, een praatje te maken of de kinderen te laten spelen. Ze kunnen zich vermaken op het speeltoestel of het Duurzame Aart Bol spel spelen dat op de grote picknicktafel geprint is. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de achtergrond van de producten en van het Pleintje van Morgen door de borden die op verschillende plaatsen op het Pleintje staan.

Samen sterk voor de regio

Avri levert grondstoffen voor de Pleintjes van Morgen uit het gescheiden ingezamelde afval van de eigen regio. OFN maakt met ketenpartners hiervan producten voor de openbare ruimte die door de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt van Werkzaak worden gemonteerd en vervolgens geplaatst.

De aanleg van de Pleintjes van Morgen wordt mede mogelijk gemaakt door Netwerkbeheerder Liander, Hoeflake Infratechniek, DonkerGroen en de Regio Deal.

Brochure OFN:

Video Werkzaak:  https://www.youtube.com/watch?v=_rR4fAvqp9Y

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights