Flinke kans op terugkeer van een bioscoop in Tiel

Het ziet er naar uit dat binnen enkele jaren een einde komt aan het bioscooploze tijdperk van Tiel. Bioscoopexploitatiemaatschappij Luxor Cinema’s heeft een voorlopig verkennend onderzoek gedaan naar de levenskansen van een bioscoop in Tiel en ziet goede mogelijkheden voor een gezonde exploitatie.

Plan is om de bioscoop in overeenstemming met eerdere plannen te vestigen in de oude bibliotheek aan de Koninginnestraat. Volgens de plannen komen er in ieder geval vijf zalen en mogelijk zes. Met in totaal 400 tot 800 stoelen. Dat aantal stoelen is afhankelijk van het type stoel dat men kiest. De meest moderne en relaxte stoelen zijn elektrisch verstelbaar tot in lighouding. Daarvan passen er natuurlijk veel minder in dezelfde ruimte en ze zijn ook aanzienlijk duurder. Niettemin overweegt de toekomstige exploitant deze stoelen toe te passen.

Vijf of zes zalen

De keuze voor vijf of zes zalen is afhankelijk van archeologisch onderzoek. Bij zes zalen moet de huidige kelder onder de bibliotheek die vroeger dienst deed als opslagruimte voor het regionaal archief verdiept worden. Dat is duur en achten de exploitanten alleen maar haalbaar wanneer er geen diepgaand en dus duur archeologisch onderzoek hoeft plaats te vinden. De nieuwe bioscoop moet een complete avond uit bieden. Dat beteken dat alle ruimten er aantrekkelijk en uitnodigend uit moeten zien, je moet er lekker kunnen dineren en er moet een gelegenheid voor een gezellige nazit zijn.

Een groot deel van het gebouw blijft staan. Mogelijk wordt het aan de achterzijde wat uitgebouwd en zal een deel van de pui aan de straat worden gewijzigd. Het gebouw zal aangepast worden aan de sfeer en kwaliteit van de omgeving. En natuurlijk krijgt het een heel andere indeling.

De bioscoop zal alle commerciële films vertonen waarbij naast films voor een breed publiek ook speciale vertoningen voor doelgroepen gepland zullen worden. Denk daarbij aan senioren, LHBTI’ers en jonge kinderen. Parkeren kan in de parkeergarage en wanneer Agnietenhof en bioscoop beiden gelijktijdig volle zalen trekken is er nog de uitwijk naar de Waalkade.

Bioscoop kost de gemeente geen geld

De gemeente verkoopt het gebouw aan projectontwikkelaar Dunavast B.V. en hoeft er verder geen geld in te steken. Dunavast is een Nederlands bedrijf dat het beleggen in vastgoed en het ontwikkelen van hoogwaardige toekomstgerichte vastgoedprojecten combineert.

Luxor is een bioscoopexploitant met een rijk verleden die een paar jaar geleden zijn hele bioscoop bezit overdeed aan een groot concern. Sinds kort heeft Luxor de draad weer opgepakt en heeft nu twee bioscopen in bedrijf en is op meerdere plaatsen in Nederland bezig om nieuwe vestigingen te ontwikkelen. De bioscoop wordt gebouwd voor de inwoners van Tiel en de omliggende dorpen.

De gemeente gaat met de combinatie Dunavast/Luxor als ervaren partijen in het ontwikkelen en exploiteren van een bioscoop de haalbaarheid verder onderzoeken. Binnen zes maanden moet duidelijk zijn of de nieuwe bioscoop haalbaar is. Als dat zo is sluiten gemeente en Dunavast/Luxor een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw.

In gesprek met de buurt

Tijdens het haalbaarheidsonderzoek maakt Dunavast/Luxor een schetsontwerp dat past binnen de regels van het bestemmingsplan Binnenstad – Westluidense Poort. De gevels gaan aansluiten bij de kwaliteit van de omgeving. In de periode tussen de intentieovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst gaan Dunavast/Luxor en de gemeente in gesprek met de buurt op onder andere een informatiebijeenkomst.

In het haalbaarheidsonderzoek is archeologie een belangrijk onderwerp. De kans is namelijk groot dat de plek een hoge archeologische waarde heeft. De gemeente geeft daarnaast mee dat de ingang van de bioscoop aan de kant van de Koninginnestraat moet komen en dat er voldoende fietsenstallingen zijn. Ook stelt de gemeente als eis dat het restaurant aanvullend moet zijn aan de bioscoop met een maximale oppervlakte.

Tiel heeft een rijke bioscoopgeschiedenis. Twee van de eerdere bioscopen die Tiel kende, droegen de naam Luxor. Alle kans dat het nieuwe bioscoopcomplex die naam weer terug brengt in de stad.

Voor wethouder Brink betekent de mogelijke komst van de bioscoop een mooie afsluiting van zijn politieke-bestuurlijke loopbaan.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights