Het worden interessante maar vooral ook spannende verkiezingen

Maandag en dinsdag 14 en 15 maart gaan enkele stembussen open en woensdag 16 maart kunt u op veel meer plaatsen uw stem uitbrengen. Het wordt spannend en de uitslag is lastiger te voorspellen dan ooit. Laten we hopen dat door een hoge opkomst de uitslag een getrouw beeld geeft van wat u, Tielenaar, als politieke voorkeur heeft.

In vergelijking met de verkiezingen van 2018 kan de politieke arena in Tiel flink veranderen. Liberalen hebben nu de keuze uit twee partijen. Grote vraag is hoe de stemmen zich zullen verdelen over de traditionele en in Tiel wat rechtser ogende VVD of de afsplitsing met een aantal jonge enthousiaste nieuwkomers onder de vlag van Lokaal Liberaal Tiel.

Ook voor de Partij van de Burgers staat veel op het spel. De partij wil door met liefst de oude coalitie. De overige coalitiepartijen doen daar nu nog geen uitspraken over. Lastig punt is daarbij de splitsing die zich bij de VVD voordeed. De PvdB sprong bij de vorige verkiezingen van 4 naar 8 zetels. Een verdubbeling van het aantal zetels. Ongetwijfeld heeft het “Pieter-effect”daar aan bijgedragen. Kort voor de verkiezingen overleed totaal onverwachts en plotseling de flamboyante oprichter van de partij, Pieter van den Burg. Pieter viel in de lokale politiek op door een duidelijke vaak afwijkende mening. Hij nam geen blad voor de mond. Ook toonde hij zich een uitstekende coach van de politiek actieve maar onervaren kaderleden die een rol speelden binnen zijn partij. Deze raadsperiode zagen we daar weinig van terug. Als coalitiepartij kreeg de partij de trekjes die Pieter eerder bij andere partijen verfoeide. Niet of heel weinig achter gesloten deuren vergaderen bleek, als je bestuurspartij bent, ook lastig.

Tijdens de verkiezingen wordt er altijd een punt gemaakt van of je op een landelijke of lokale partij moet stemmen. Wat mij betreft worden die verschillen rond de verkiezingen opgeklopt. Zowel bij de landelijke partijen als de lokale partijen bepalen kennis, kunde en de betrokkenheid van de kandidaten bij de gemeente de kwaliteit voor de gemeenteraad. In de praktijk speelde het lid zijn van een landelijke of lokale partij in de Tielse raad geen grote rol. Feit is wel dat de lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen in het hele land in opmars zijn. In Tiel zijn er nu vier lokale partijen en zes die een binding hebben met de landelijke partijen.

Nieuwkomer Forum voor Democratie heeft weinig lokaals. De partij lijkt de lokale politiek nauwelijks gevolgd te hebben. De partij presenteerde zich onlangs voor Omroep Tiel. De lijsttrekker noemde daarin speerpunten waar vrijwel alle andere partijen het over eens zijn en waar al aan gewerkt wordt. Op de verkiezingsborden treffen we voorman Baudet nadrukkelijk aan en zien we thema’s die wellicht elders spelen maar in Tiel niet relevant zijn. In Tiel bestaan bijvoorbeeld geen plannen om windmolens op ongewenste plekken te ontwikkelen. De beperkingen van corona zijn vrijwel opgeheven en bij een nieuwe epidemie zal het beleid opnieuw landelijk bepaald worden. Bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten stemden een op de vier Tielenaren op het Forum. Sindsdien is er echter in de partij wel het een en ander gebeurd en ook het pro-Russische standpunt van de landelijke politieke voorman in de Oekraïnekwestie zullen veel Forumsympathisanten de wenkbrauwen doen fronsen.

CDA en D66 waren de partijen die de bijna afgesloten raadsperiode opvielen door hun constructieve en goed onderbouwde bijdragen in het politieke debat. Of zich dat vertaalt in verkiezingswinst zullen we woensdag 16 maart rond middernacht weten. D66 heeft al gemeld dat de huidige fractieleider Ton Zuidema een loopbaanswitch kan en als dit aan de orde komt, wil maken. Hij is dan beschikbaar voor een wethouderschap.

Bij ProTiel is de vraag of Teus Verduin voor veel extra stemmen zal zorgen. Speerpunt van de partij was het tot stand brengen van meer overleg en afstemming om de invloed van de gemeenteraden op gemeenschappelijke regelingen te vergroten. Opvallend punt uit het programma is de invoering van een raadsprogramma, waardoor de tegenstelling tussen coalitie en oppositie verdwijnt en ieder zich meer kan richten op de inhoud. De partij pleit ook voor wethouders die boven de partijen staan en expert zijn op het terrein van hun portefeuilles.

De PvdA was jarenlang, evenals de PvdB nu, oppermachtig in het lokale bestuur. De fractievoorzitter speelde de afgelopen raadsperiode binnen de coalitie vaak een constructieve en relativerende rol en kwam met verrassende ideeën. Woensdag horen we hoe de kiezer dat beoordeelde.

Met de keuze van Maureen Klijn tot fractievoorzitter kiest GroenLinks voor vernieuwing en verjonging. Maureen maakte indruk als initiatiefneemster van de Vlindertuin, die de stad een stuk aantrekkelijker maakte en de gemeente weinig kostte. Maureen is een vrouw van weinig woorden die wel wat te zeggen heeft.

Aan het einde van deze opsomming vermelden we nog dat Krachtig Tiel opnieuw een gooi doet naar een of meer zetels. En dan hebben we nog de Christen-Unie. De eenmansfractie, die een belangrijke rol speelde bij de intermenselijke verhoudingen in de raad en vooral de Tielenaar als mens centraal stelde. Die rol was belangrijk en vaak ook nodig. Want de onderlinge verhoudingen in de raad waren de afgelopen raadsperiode minder prettig en constructief dan we in eerdere raadsperiodes zagen.

De verkiezingen worden spannend in Tiel.

update 14 maart 2o22 16.30:   bij onderdeel PvdB de fout hersteld van 3 naar 4 zetels en in de alinea ‘ achter gesloten deuren’ tekst aangepast maar strekking behouden. Tevens fotoalbum toegevoegd.

 

fotoalbum stemmen in het Oosthonk

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights