Kolommetje: Blowbazen

Toen brommers nog niet vies waren, reden de pizzabezorgers op een brommertje door de stad. Dat kon best, je had volgens mij twee van die bakkers die dat deden . Bij de pizzabakker in de Vleesstraat, Bitonte, moest je zelf afhalen. Dat was altijd een genoegen, want je keek recht in de keuken en de baas, hij is inmiddels alweer jaren terug in zijn vaderland, stond aan de oven, recht achter de bar waar hij kwistig met meel strooide om het deeg soepel van het marmer te krijgen. Het waren de beste pizza’s van de stad. Dat meel echter bezorgde hem stoflongen, vertelde zijn echtgenote me, en was een reden om naar het diepe zuiden van Italië te verhuizen. Wat dat betreft was ik niet jaloers op hem. Maar ik benijdde hem wel een beetje om zijn Fiat500 bestelwagentje, dat hij na een zomer in het zuiden meebracht naar Tiel. Die wagentjes hebben mijn hart altijd al gestolen.

Nu flitsen de bezorgers op elektrische fietsen door de stad en de nabije omgeving. Deze week nog had ik er een aan de deur van die pizzaketen op het Plein. Een leuke jongen, met drie pizza’s in de hand. Hij moest echter op hetzelfde huisnummer aan de Papesteeg zijn, en dat is net een kruising verderop. Ze horen inmiddels bij het straatbeeld.

Net als de koffieshops in Tiel, we hebben er drie meen ik. Alhoewel, ze zijn sommigen een doorn in het oog. Ook al doen de blowbazen hun best de overlast voor de omgeving zo klein mogelijk te maken, menigeen vindt het maar niks. Er staan in de avond mannen zo’n beetje het verkeer te regelen, dat zie je wel eens. Met de krant zaten we schuin tegenover zo’n koffieshop, we konden mooi volgen wie er zoal klant waren. Dat zal je nog verbazen: heel veel ouderen, sommigen kwamen met de scootmobiel. Dat zal dan wel medicinaal gebruik zijn geweest. Maar de bouwvakkers, vakkenvullers. chauffeurs, scholieren en mensen van allerlei buitenlandse afkomst (als in: Polen en andere Oostblokkers) liepen af en aan. Daar moet toch dik aan verdiend worden, dachten we dan.

Maar hoezeer de gemeente ook probeerde de koffieshops uit het centrum te krijgen, dat is tot nu toe niet gelukt. Er is wel een nieuwe poging aan de gang, zo vernam ik, maar die levert een reuzenprobleem op: waar moeten ze dan naartoe? Aan de rand van de stad soms?  De Tielse politiek, die bekend staat om zijn wijze keuzes, gaat ons in deze de oplossing bieden. Als de rook om hún hoofd is verdwenen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights