Veertig Vrijwilligers voor Vlindertuin in Tiel

Gele hesjes in de stad?

Het idee kwam van raadslid Maureen Klijn (Groenlinks), de uitvoering werd voor het grootste gedeelte gedaan voor beeldend kunstenares Gera van der Leun. Beide dames zijn actief in de Stichting Tiel Centrum XL, die zich onder andere bezighoudt met die schattige geveltuintjes en mobiele plantenkasjes in de Tielse binnenstad. De stichting wil er onder andere aan bijdragen dat Tiel een groene-, lommerrijke, klimaat- en milieuvriendelijke, gezellige, kleurrijke, schone, veilige en kleurrijke stad wordt met een creatieve uitstraling.

Video:

Fotoserie onder de tekst

Bleekveld

Gera is al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen, als vrijwilliger. Het grasveld tussen Zinder en het Agnietenhof lag er maar kaal bij. De naam wijst nog naar de oorspronkelijke bestemming, een kort gemaaide grasweide om linnen tet bleken door de kracht van zonlicht en zuurstof. Jarenlang was het ook de plaats van de Tielse kermis. De muurschildering bij Bakkerij van Ooijen, mét Flipje, herinnert daaraan. Maureen en Gera zijn op dit moment hard bezig om op het Bleekveld een uniek stukje Tiel te creeëren. Samen met een grote groep vrijwilligers. De vlindertuin is niet alleen uniek voor Tiel, door de ligging, midden in het centrum is het straks ook een uniek stukje Nederland.

Toeristen

“Volgens mij zijn er geen plekken in Nederland waar een vlindertuin zo midden in het centrum is”, stelt Maureen. “Het is een uniek project.” De inspiratie voor haar idee deed ze op in het Maximapark aan de rand van Utrecht. “De Vlinderhof in het Maximapark is een gelijkend project van de hand van de internationaal bekende tuin-architect Piet Oudolf.” Oudolf is onder andere bekend als ontwerper van de Gardens of Remembrance in New York, die herinneren aan de mensen die omkwamen tijdens de aanslagen op 11 september 2001. “Mensen uit de hele wereld bezoeken de Vlinderhof, wij hebben voorzichtig stappen gezet tot een soort samenwerking. Zij willen touringcars met internationale tuinreizen ook naar Tiel door gaan sturen! Wij hopen dat het een echte toeristische attractie wordt. We zien veel positieve reacties op onze social media, niet alleen uit Tiel maar uit heel het land, mensen tippen elkaar nu al om hier te gaan kijken.” Het is de bedoeling dat het project een echte belevingstuin wordt, er komen bankjes en er gaan tekenmiddagen gehouden worden, excursies en rondleidingen. Het wordt dé plaats in Tiel voor sociale ontmoetingen en er zijn plannen voor high tea’s, bijvoorbeeld voor ouderen. 

Biologisch

Zaterdag 10 oktober was een soort mijlpaal. Eindelijk konden vrijwilligers aan de slag met het plaatsen van plantjes in de grond, allemaal volgens tekeningen van tuinontwerper Edwin van Barendrecht. Alles 100% biologisch gekweekt (door Kwekerij Dependence), zowel de grond als de compost als de aarde. Wel duurder, maar ook duurzamer, volgens Gera én gericht op het aantrekken van vlinders. Daarvoor moest er natuurlijk veel gebeuren, zoals de oude bodem afgraven en nieuwe aarde storten en over het oppervlak verdelen, hekken plaatsen enzovoorts. Tussendoor werd een bewateringssyteem aangelegd met een pomp in de stadgracht en een ondergrondse leiding naar de tuin. Zo’n 25 centimeter onder de grond ligt er een vernuftig systeem van kunststof leidingen met kleine gaatjes dat op de pomp aangesloten is. “Vanaf thuis kan ik het bewateringssysteem aanzetten met een app op mijn telefoon”, aldus Gera.

Sponsoren
Wethouder Frank Groen steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Het is fantastisch wat hier gebeurt, alle lof en complimenten voor de organisatie en ook voor alle vrijwilligers. Mijn vader is hier ook bezig!” De gemeente faciliteert het hele project. De financiële middelen komen uit fondsen en een crowd-fundingsactie. “Voor 90% hebben wij de begroting van ons project gedekt”, zegt Maureen, “voor die laatste 10% zijn sponsoren nog van harte welkom.”

Aanwinst

De opkomst van vrijwilligers zaterdag 10 oktober is groot. Iedereen is enthousiast. Alle zaterdagen van de maand oktober wordt dit nog herhaald en vrijwilligers kunnen zich nog daarvoor aanmelden. Gera zoekt ook een vaste vrijwilligerspool voor het onderhoud eens per week. Naast een aanwinst voor de stad is de tuin ook een heel leuk project voor mensen die van tuinieren houden en zelf geen tuin meer hebben omdat ze op een appartement zijn gaan wonen. Vrijwilligster Annie de Graaff vertelt dat ze een tuintje ter grote van een postzegel heeft, ze heeft speciaal een plantje, Verbena of IJzerhart, uit haar eigen tuintje meegenomen om in de Vlindertuin te poten. “Hier komen altijd veel vlinders op af”, vertelt ze. De Vlindertuin krijgt de originele naam: ‘De Zindering’.

 

Fotoserie 10 oktober:

Fotoserie 13 september – 3 oktober

zie ook het plaatsen van een deel Stadsmuur in de Vlindertuin:  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/10/deel-stadsmuur-westluidense-poort-geplaatst-in-vlindertuin-tiel/

Comments
Loading...