Een lintje in Tiel in 2020: Wim en Janny Hobé

HET BEGON MET WAT SPLIT-ERWTEN”

Deze week in de serie Lintjesregen in Tiel in 2020: Wim en Janny Hobé uit Tiel, zij waren onder andere 40 jaar lang (!!!) betrokken bij de corsowagen van Kerk Avezaath.

Bekenden

2016

Ze woonden al die tijd in Tiel maar Janny is van oorsprong ‘Kerk-Avezaathse’. “Eigenlijk kwamen we bij toeval bij de club”, vertelt ze. “We woonden al jaren in Tiel en vrienden van ons verhuisden naar Avezaath. We hadden totaal geen ervaring met het corso! Onze vrienden vroegen ons of we een keertje mee wilden kijken in de loods. Het was gezellig, we zijn teruggekomen en gebleven. Ik weet het nog goed, als eerste klus plakte ik wat split-erwten. Onze eerste wagen heette ‘Betuws fruit op kop’. De ontwerpster was Thea Berwald. Ik geloof dat we ook nog een prijs hebben gewonnen daarmee.” En zo begon een hele lange periode van vrijwilligerswerk voor het zo geliefde corso. “Ik zag meteen veel bekendenin de loods”, vult Wim haar aan, “dat komt omdat ik gevoetbald heb bij de Teisterbanders, de voetbalclub van Kerk-Avezaath.” Janny vertelt lachend dat ze elkaar bij de voetbal hebben leren kennen.

Struinen

2017

Ze waren er eigenlijk het hele jaar wel druk mee. “Het begon al meteen na afloop in september ”, zegt Wim, “de vorige wagen moet dan worden afgebroken en dan komt meteen daarna het nieuwe ontwerp, daar moet weer een constructie voor gemaakt worden, met laswerk en zo. In ieder geval waren we van februari tot en met oktober er altijd continue mee bezig. We deden van alles, klimmen, klauteren.” Zelf lassen deed hij niet, maar alles ‘er om heen’ wel. “Ik was een manusje van alles, niet lassen maar wel vasthouden, ik heb geruimd, schoongemaakt. Ik deed de hele organisatie, van sponsoren zoeken tot en met de koffie, ik ontving bezoekers en zorgde voor een borreltje.” Janny zegt dat hij ook één keer in de week de frietpan op zette. “Ik ging overal struinen, mooie materialen zoeken voor de wagen en ik verzamelde telefoonboeken om papier-maché van te maken.”

Vakantie
Zodra het laswerk gereed was dan kon het model opgevuld worden met papier maché en dan kwam Janny pas echt in actie. “Dat was meestal al in april of mei.

2019

Eerst één of twee avonden per week, soms wat middagen en naarmate september dichterbij kwam steeds meer, in juli en augustus ging ik elke avond en vaak ook in de weekenden. In de laatste week voor het corso was ik er elke dag en elke avond!” Hun leven richte zich naar het corso.

corsowagen 1987

“We gingen altijd even op vakantie in mei, ruim voor het corso”, vertelt Janny. Ze hielden van verre reizen en maakten die in november of december, na het corso. Wim was in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur bij Van Gend en Loos was. “Ik had de ene week dagdienst en de andere week nachtdienst, zo lukte het om tijd maken om bij het corso te helpen.” Al zijn vrije tijd stak hij erin, hij bouwde maar liefst 40 wagens! En met plezier: “wat je graag doet daar maak je tijd voor, het ging me om het meedoen, dat is belangrijker dan het winnen!”

Feestavond
Na 40 jaar besloten zij het bijltje erbij neer te leggen, maar niet alleen zij, de hele corso-ploeg van Kerk-Avezaath besloot dat het welletjes geweest was. “Er was geen jonge aanwas bij de club, de gemiddelde leeftijd werd steeds hoger, oudjes vielen weg en er waren gewoon geen jongeren die wilden plakken”, zegt Janny. Wim zorgde ook voor de jaarlijkse beloning van zijn corso-vrienden. “Na de corso organiseerde ik altijd een feest voor alle hulp. Henri Lagarde van ‘The New Four’ kwam dan optreden, het was ouderwets gezellig met een buffet en een barbecue erbij. Even gezellig bij elkaar zijn, maar ja, de jeugd kent The New Four natuurlijk niet en vond er niks aan.”

Corlien Peters, Jan van Malsen en Janny Hobe bij corsowagen Kerk Avezaath 1983
corsowagen Kerk Avezaath 1983

 

 

Voetbal
Wim had al ervaring met feesten organiseren want hij houdt zich al sinds eind jaren ’70 van de vorige eeuw bezig met het jaarlijkse ‘Lentefeest’ van de Teisterbanders, precies, zijn oude voetbalclub. “Dat waren geweldige feesten, met Corry Konings en Willeke Alberti in de tent!

2009 Onthullen reclameborden

Dit jaar ligt het stil, door corona, maar volgend jaar pak ik dit weer op hoor!” Hij was dus niet alleen actief bij het corso maar ook bij de voetbal. “Hij deed ook de sponsoring voor het 60-jarig bestaan van de Teisterbanders en was vier jaar lang trainer van de jeugd A”, vult Janny aan.

2002

“Maar ik heb ook gewoon gevoetbald”, zegt Wim, “van mijn jeugd tot de senioren. Ik sport nog steeds hoor, toen ik stopte met werken ben ik drie keer in de week gaan sporten, op maandag, woensdag en vrijdag ben ik op de sportschool van Bushido in Tiel.”

Lintje

En toen kwam de beloning. Iets waar ze het helemaal niet voor deden, maar wat wel de (Betuwse) kers op de taart is. Wim vertelt: “onze schoonzoon sprak met ons af om te gaan fietsen op een vrijdag. Hij kwam ons ophalen, ik dacht dat we gingen picknicken op Marienwaerdt of zo. Ik had niets in de gaten. Eerst fietsten we naar zijn woning op Passewaaij, om koffie te drinken, amper een halve kilometer van ons vandaan. Daar was onze dochter en ik vond het wel een beetje vreemd dat onze kleindochter ook thuis was. Er kwam ook nog een nichtje op bezoek en toen ging de telefoon.”
Kerk Avezaath hoort bij de gemeente Buren en Wim had burgemeester Jan de Boer van die gemeente wel zo’n 25 minuten aan de telefoon. “Hij nam er echt de tijd voor, en ik kende hem natuurlijk al want hij kwam altijd wel even kijken bij de bouw van de corsowagen en dan ontving ik hem en zorgde ik immers voor de koffie en zo.”
Het brein achter de aanvraag was de ontwerper van de corsowagen van Avezaath, Leon Gerritsen. “Omdat wij er al zo lang bij waren”, vertelt Janny, “40 jaar, het was toch een soort kindje van ons geworden.”

2005

Janny en Wim werden terecht beloond voor hun inzet, niet alleen voor het corso maar ook wat Wim’s verdiensten bij de voetbalvereniging werden niet vergeten. “De uitreiking van de onderscheiding kon niet in het gemeentehuis plaatsvinden, door corona”, aldus Wim, “we hebben dat mogen doen in de kantine van de Teisterbanders. Wim van Baal van de vereniging had een receptie voor ons georganiseerd en ook Rien Vogelenzang heeft daar van de burgemeester zijn lintje gekregen. Door corona moest de burgemeester afstand houden. Janny en ik mochten de onderscheiding bij elkaar opspelden.”

Zomeravonden
Ondanks het wegvallen van 40 jaar inzet voor het drukke fruitcorso zijn de actieve zeventigers niet ineen gat gevallen. “De laatste jaren werd het al wat minder en we zijn precies ook verhuisd in de tijd dat we anders zo druk met het corso waren. We zijn in een seniorenwoning gaan wonen. Maar door corona was er dit jaar toch geen corso, we missen dus eigenlijk niks!, stelt Janny. “We fietsen veel en passen af en toe op onze achterkleinkinderen.” Het echtpaar geniet van hun vrije tijd en van de rustige zondagen en loopt elke dag een rondje. Opvallend vindt Janny vooral de mooie zomeravonden. “Nu ik hier op ons balkon kan zitten in de avond zie ik pas hoe mooi de zomeravonden zijn, zeker met dat mooie weer. Dat maakten we jaren niet mee. Ja, ze waren er wel, maar dat merkten wij niet want wij waren altijd in de corsoschuur.”

2010

(Bij het verschijnen van dit artikel is een groep jongeren uit Kerk Avezaath en omgeving druk doende met het vormen van een nieuw corso-team. Wim en Janny zouden het erg spijtig vinden als Kerk-Avezaath straks ontbreekt bij de 60ste editie van het Tielse Fruitcorso in 2021. Zij hopen van ganse harte dat er een nieuwe enthousiaste ploeg komt en hebben als ‘oudere generatie’ graag plaatsgemaakt voor een ‘jongere generatie vrijwilligers.)

Comments
Loading...