Deel stadsmuur Westluidense Poort geplaatst in Vlindertuin Tiel

De Westluidense Poort was in de middeleeuwen een stadspoort aan de zuidkant van de oude binnenstad van Tiel. Bij het bouwen van de parkeergarage onder Zinder zijn er resten van deze stadsmuur gevonden uit de 15e eeuw. Deze zijn in 2014 tijdelijk opgeslagen bij de oude gemeentewerf op Latenstein. Daar dreigden ze verloren te gaan. Peter Schipper heeft samen met Waardevol Tiel en de Oudheidkamer een plan gemaakt om een deel van de stadsmuur naar de oorspronkelijke vindplaats terug te brengen. Deze is nu geplaatst in de Vlindertuin in aanleg. Om de muurresten enigszins tegen weersinvloeden te beschermen is er een betonnen bescherming aangebracht, een ontwerp van beeldhouwer Cor Litjens. Op 1 kopzijde staat een reliëf-tekening en op de ander zijde een tekst. Peter en de andere betrokkenen hopen dat de herplaatsing van een deel van de oude stadsmuur bij draagt aan het zichtbaar maken en betekenis geven aan de cultuurhistorie van onze stad, voor de eigen inwoners en bezoekers.

Video:

Werkgroep Waardevol Tiel, Historisch Evenement Tiel, de Oudheidkamer Tiel en Omstreken, Stichting Jan Nieuwenhuyzen, bakkerij van Ooijen en kraanbedrijf Schiltmans (bijdrage in natura) hebben geld bijeen gebracht om dit project van ongeveer 10.000,= euro grotendeels te kunnen financieren. De gemeente Tiel draagt uit bestaande budgetten bij aan de realisatie.

Woensdag was het zover dat onder belangstelling van betrokkenen het ongeveer 500 jaar oude stuk stadsmuur is terug geplaatst.

Panorama foto

Zomer 2019 zijn 2 brokstukken bij de Bolle Kater geplaatst, zie: https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/funderingsresten-westluidense-poort-tiel-naar-bolle-kater/

Misschien dat er nog 1 stuk stadsmuur  elders aangebracht kan worden en het restant gaat naar de stort.

foto serie: klik op de foto voor vergroting

Comments
Loading...