Oude Bekenden 49: Simon Tahamata, de Tielse topvoetballer

Diderik Vijghstraat 49, de ouderlijke woning van Simon Tahamata

Het blijkt maar weer hoezeer Simon Tahamata (1956) binnen de Molukse gemeenschap een naam is die nog telt. Onlangs zorgden de stemmen van Molukkers ervoor dat hij volgens de publieksjury voor Beste Gelderse Voetballer Aller Tijden op de eerste plaats eindigde

Amsterdam, juli 1977

Tahamata is in Tiel dan ook een náám, al woont hij hier allang niet meer. Simon werd in Vught geboren, het kamp waar eind jaren vijftig KNIL-militairen werden opgevangen na hun aankomst uit Indië. Van daaruit werden ze over een aantal gemeenten in Nederland verspreid. Simon en zijn broers, zussen, en zijn ouders, hebben nooit in het Tielse kamp aan de schutsluizen gewoond, zij kwamen rechtstreeks uit Vught naar de Diderik Vijghstraat in Tiel, in de nieuwe molukse wijk.

De eigen Molukse voetbalclub Chans, vernoemd naar de eerste letters van enkele Molukse eilanden, is opgericht in de Molukse wijk, die vanaf 1961 bewoond werd. Chans is pas jaren later met een team integraal opgenomen in Theole, en werd daar Theole 4. Als Molukse voetbalvereniging is Chans gewoon blijven bestaan. De Diderik Vijghstraat 49 was de plek waar Simon opgroeide, en van waaruit hij naar de trainingen van Theole vertrok. En naar school natuurlijk, hij bezocht de Koning Wilhelminaschool aan de Burgemeester Schullstraat.

Simon deed steevast ook mee aan de schooltoernooien van Theole, waar de jongens Molukse teams vormden en vaak tegenover spelers van hun eigen elftal kwamen te staan. Daar al bleek dat Simon een talent was, hij zou later prof worden, om een lang verhaal kort te maken: bij Ajax, Feijenoord en Standaard Luik. Vanaf halverwege de jaren zeventig was Tahamata voor menig back een gevreesde buitenspeler in de eredivisie en in België, bij Germinal en Beerschot. Hij werd trouwens in 1990 officieel Belg van nationaliteit.

Zijn hoogtijdagen beleefde Tahamata in dienst van Ajax en Standard Luik. Met deze clubs werd hij in totaal vijf keer landskampioen en veroverde hij ook de beker. In totaal kwam Tahamata uit op meer dan 600 wedstrijden in het betaalde voetbal en werd de kaap van 100 doelpunten ruimschoots overschreden. Tussen 1979 en 1986 droeg Tahamata ook 22 keer het shirt van het Nederlands elftal.

Tiel, 24 April 2009
Feestelijke opening Cruyff Court.

Simon stopte in 1996, maar bleef op de velden verschijnen: als trainer bij Ajax bijvoorbeeld, waar hij de jeugd in techniek van voetballen onderwees. Hij is nog maar zelden in Tiel, bijvoorbeeld bij de opening van het Johan Cruyff Court in 2009, het veld dat zo’n belangrijke functie in West heeft, een daarom inmiddels al een keer is gerenoveerd.

 

Comments
Loading...