Oude Bekenden 13: Een jongen die eigenlijk zijn moeder miste

Nu is er niets meer van te zien, maar de linkeretalage van de parfumerie was de plek waar de schoenwinkel van Govers stond, al is dat niet de plek waar hij zich tot de vernielingen in de oorlog bevond.

Frank Govers was een in Tiel wel een beroemdheid, maar in Nederland nog meer. Toen heel Nederland hem als trotelnicht in de armen sloot, had hij al een heel leven in de mode achter de rug. Een leven dat niet echt gemakkelijk was geweest.

Frank Govers werd op 6 maart 1932 aan de Waterstraat in Tiel geboren, waar zijn vader op nummer 13 een schoenenzaak had overgenomen. Van dat huisnummer is niets meer over: begin jaren negentig van de vorige eeuw sloot zijn broer Henk de winkel, die chique schoenmerken in het assortiment had. Middenin die winkel stond zo’n mooie ronde, poefachtige bank waarop echte dames schoenen konden passen. Een wenteltrapje leidde naar de bovenverdieping.

Het gezin Govers woonde boven de winkel, de ouders moeten weinig tijd voor hun kinderen hebben gehad. Zo tegen hun zevende verjaardag gingen ze naar kostschool. Ook Frank, hij moest na de St. Dominicusschool naar een internaat, De Ruwenberg in St. Michielsgestel. In zijn autobiografie Mijn Leven In De Mode van 1995 zegt hij zijn hele leven de afwezigheid van zijn moeder te hebben gevoeld en haar te hebben gemidt.

Frank was sterk in verkleedspelletjes en tekende voor zijn zusjes jurkjes. Zijn vader vond al dat kokette gedoe maar niks. De oorlog de hongerwinter, de evacuatie en de voedseldroppings die hij zag, maakten grote indruk op hem.

Frank kreeg na de bevrijding op de noodschool bij de St. Maartenskerk nog tekenles van de Tielse kunstenaar Johan Ponsioen, nu eveneens geëerd als oud-stadgenoot. Frank vertrok naar Den Bosch, waar hij leerling-etaleur werd, verhuisde naar Amsterdam, beladde in het homowereldje en de rest is geschiedenis.

Zijn modehuis kleedde de beroemdheden van die tijd: Teddy Scholten, Mary Dresselhuys, het Lurelei Cabaret, Wim Kan, Sonja Barend en Lenny Kuhr.

Maar hij ontwierp ook collecties voor postorderbedrijven en voor grote stoffenfabrikanten. Hij werd pas door zijn optredens in tv-reclames een bekende Nederlander, maar was voor de kenners al lang een van de groten van de Nederlandse mode.

Frank kwam daardoor niet vaak meer in Tiel: in 1991 gaf hij een complete modeshow in serviceflat De Batauwe, omdat zijn moeder daar woonde. Tiel, en ik ook, keek zijn ogen uit bij zoveel exclusiefs, want Frank nam professionele mannequins, kleedsters en make-up mee.

En hij kwam in 1994 nog een keer naar bureau Armorial in de Stationsstraat, om er een stamboom in ontvangst te nemen, de afsluiting van een tv-programma. Govers overleed in 1997.

1987 modeshow in de Agnietenhof

1995 bij Arentsen

2015 Frank Govers tentoonstelling in Flipje & Streekmuseummuseum.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights