Oude Bekenden 12: De echte Warbroek is eigenlijk nooit gemaakt

Michiel Warbroek woonde in de Burgemeester Bouwensstraat 15

Het frustreerde ontwerper Michiel Warbroek (1932-2007) in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw regelmatig dat zijn ontwerpen werden bekritiseerd door winkeliers. Want de vertegenwoordigers van zijn werkgever Daalderop aan de Binnenhoek namen de tekeningen van nieuwe producten mee het land in. Die winkeliers mochten dan hun kritiek uiten. “ Het interesseerde ze geen bal of het product mooi of lelijk was, zij keken alleen naar de verkoopbaarheid ervan.”

Ontwerper Warbroek werd er op den duur handig in die kritiek te ontwijken, zo vertelde hij in de jaren negentig auteur Peter Schipper voor diens boek Tussen Forceerstaak En Gietmal over de geschiedenis van de Tielse metaalindustrie. “Waar ik echt achter stond, is nooit gemaakt.”

1985

Warbroek was opgeleid an de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en kwam tijdens een excursie van die opleiding voor de eerste keer in Tiel. Hij wist bij Daalderop met zoveel kennis van zaken te vertellen over dieptrekken van metaal tot vormen dat hij een brief kreeg met het verzoek voor Daalderop te komen werken.

Het bedrijf maakte toen nog allerlei metalen gebruiksvoorwerpen, waarvan de Deens ogende dubbelwandige theepot uit de jaren vijftig een enorm succes was. De Coffemaker was ook zo’n bestseller, de koffiepot met elektrisch element en een metalen filterbak voor koffie bovenin. Totdat Melitta met zijn papieren filters een succes werd bij de consumenten was de Coffeemaker met zijn strakke vorm, een ontwerp van Warbroek, de meest moderne manier van koffiezetten.

ontwerp fruitcorsowagen Meteren 1962

Maar niet alleen op het terrein van industriële vormgeving stond Warbroek zijn mannetje. Hij zou 25 jaar aan het Fruitcorso verbonden blijven nadat hij in 1960 de rij illustere initiatiefnemers kwam helpen, de mensen die het corso bedacht hadden. Hij was als artistiek adviseur toegevoegd aan het rijtje P. Melkert, M. Bruggeman, J. van Hesteren en W. Orlemans. Want wagens bouwen moest eigenlijk nog worden uitgevonden, dus enige hulp bij de vormgeving was welkom.

ontwerp programmaboekje 1962

Na zijn pensionering schilderde Michiel Warbroek veel, hij hield van het rivierenlandschap. En samen met kunstenares Guusje Kayk was hij eind jaren negentig de grondlegger van De Werkplek, de vereniging van beeldend kunstenaars in de stad.

2000 Engels bezoek op het atelier aan de Gasthuisstraat

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights