Oud Kerk-Avezaath tentoongesteld

In de Lambertuskerk in Kerk-Avezaath is een foto-tentoonstelling te zien met als thema ‘ Oud Kerk-Avezaath’ . 450 foto’s geven een overzicht van het dorpsleven vanaf ongeveer 1900. Markante personen, de school, het verenigingsleven, ondernemers, het straatbeeld, oude monumentale boerderijen en nog veel meer is keurig geordend op grote tableaus te zien. Bij elkaar levert het fotomateriaal, de krantenartikelen en de oude films, die vertoond worden, een boeiend beeld van de rijke historie van het zusje van het Tielse Kapel-Avezaath.

Dick Grendel bestuurslid van de Plaatselijke Commissie van de Oude Gelderse Kerken organiseerde de tentoonstelling samen met zijn mede bestuursleden. Grendel: “We zijn begonnen met huis-aan-huis een oproep te verspreiden voor het leveren van materiaal voor de expositie. Dat resulteerde in een enorme hoeveelheid foto’s en tal van tips over personen, die ook nog wel over geschikt materiaal beschikten. Bij elkaar kwamen we aan ruim 600 foto’s. Van een aantal was helaas de kwaliteit onvoldoende om ze te kunnen vergroten.”

Feest van herkenning en reünie

Grendel en zijn collega’s hebben de (oud)inwoners van Kerk-Avezaath met deze expositie veel plezier gedaan. Tijdens de opening zat de kerk bomvol. De tentoonstelling was een feest van herkenning maar ook een reünie van (oud)dorpsgenoten. Oude herinneringen kwamen weer boven op en bij de tableaus hoorde je verschillende anekdotes. Het verleden kwam weer tot leven.

Oud-burgemeester Tammes opende de tentoonstelling

De tentoonstelling werd zaterdag 16 maart feestelijk geopend door oud-burgemeester Tammes. Dick Grendel: “Een tentoonstelling over oud Kerk-Avezaath moet je laten openen door een oud-burgemeester, die ook nog wat weet te vertellen over de geschiedenis van ons dorp.” Die oud burgemeester, Klaas Tammes deed dat met verve. Tammes sprak woorden van waardering voor de organisatoren maar nam ook een duik in de geschiedenis. Daarbij verhaalde hij over opmerkelijke personen en gebeurtenissen rond enkele markante gebouwen die deel uitmaakten van de expositie. Om u een beeld te geven van zijn betoog nemen we een stukje van zijn inleiding hier over.

Huize Cellendonk

Tammes: “Toen ik al weer zes jaar geleden afscheid nam als burgemeester van Buren, schreef ik een boek over 200 jaar burgemeesters. Een hoofdstuk was gewijd aan burgemeester van Mourik, die hier burgemeester was van 1873 tot 1911. Aan het einde van zijn ambtsperiode kreeg hij koninklijk bezoek. Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana kwamen op bezoek bij de familie Heuff, woonend op Huis Cellendonk. Deze Heuff, die zich Heuff-Cellendonk noemde, was een begrip in de internationale paardenwereld, En voor die paarden kwamen ze. Het Koninklijke gezelschap was in de buurt om de grote manoeuvres te bezoeken, die het leger in de Betuwe hield. Het gastenverblijf waar het gezelschap logeerde kreeg later de naam Villa Juliana.

Villa Juliana

Voorafgaand aan het koninklijk bezoek besloot burgemeester van Mourik:

  1. Dagelijks te zorgen voor verse bloemen voor hare Majesteit van gemeentewege,
  2. Hare majesteit bij haar aankomst een boeket te doen aanbieden,
  3. Hare majesteit het geleide van een beperkte erewacht gedurende haar verblijf aan te bieden,
  4. Desverlangt te zorgen voor verlichting van het dorp,
  5. Bij de aankomst hare majesteit de muziek van het harmoniegezelschp aan te bieden.

De burgemeester kreeg van de gemeenteraad mandaat om alles te doen voor een waardige ontvangst. Ook het eventueel uitbreiden van de politie was voor de raad geen probleem. De gemeenteraad besloot verder te zorgen voor sproeiing der wegen in de buurt van de Koninklijke villa. Aan raadslid D.C. Hasselman, die Burgemeester van Mourik zou opvolgen, werd het commando over de erewacht opgedragen.

In 1926 bezocht zelfs de Japanse keizer het bedrijf van de familie Heuff Cellendonk. De stoeterij leverde paarden over de hele wereld. Toch ging het bedrijf in 1928 failliet Cellendonk werd verkocht en kwam in 1949 in handen van de gemeente. Die betaalde er 12.500 gulden (= 5.672 euro; bl) om er de secretarie in te vestigen.

Restant paardenstal in 2019

De tentoonstelling is nog te zien in het weekeinde van 23 en 24 maart. De St. Lambertuskerk is dan open van 13.30 -17.00 uur. De toegang is gratis maar een kleine bijdrage in de kosten van de expositie wordt gewaardeerd.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights