Toon Hermans Huis Tiel niet meer weg te denken
´Wij komen in beeld als mensen voor kanker uitbehandeld zijn. Want tijdens de behandeling zijn ze zó druk, ze zijn lichamelijk en mentaal zó kwetsbaar. Wij moeten dan ook niet hoestend en proestend rondlopen.´ Woorden van de coordinatoren van het Toon Hermans Huis in Tiel, Cornelie de Haan Bierens (62) en Ellen Hoenderop (58).
Vier jaar geleden werd het Toon Hermans Huis Tiel voor mensen die ´geraakt´ worden door kanker geopend. ´Geraakt´ staat in een folder´. Ze zijn al heel vaak in de publiciteit geweest want als je geen overheidssteun ontvangt, dan moet je wel op andere manieren je inkomsten regelen. ´Wij verzinnen van alles´, zegt Cornelie. Dat betekent acties en nog eens acties. Er zijn ook steeds vaker spontane acties. ´Als iemand jarig wordt en denkt ik heb alles al, maak maar een bijdrage aan het THHT over. Op rouwkaarten zie je ook weleens zo´n verwijzing´.
Als je het THHT wilt beschrijven, dan moet je in gebouw De Bron aan de Lingedijk in Tiel naar de tweede verdieping. Daar zitten ze. Vijf ruimten voor de vele activiteiten. Niet ontelbaar veel maar als je een paar uur luistert naar Cornelie en Ellen – echt indrukwekkend. Ze hebben een bescheiden kantoor. Om de haverklap lopen er mensen binnen, dat kunnen gastvrouwen, gastheren of gasten zijn (het woord patiënt wordt enigszins omzeild). Wat een drukte. ´Ja, het hart van deze verdieping´…
Op donderdag 14 februari is er wegens het 4-jarig bestaan een feestje. Op de receptie die om half vijf begint, komt de oprichter van het huis, de gepensioneerde specialist Piet de Bruijn, een flinke bijdrage brengen. Ellen vertelt dat vanaf de oprichting grondlegger De Bruijn bij het THHT betrokken is gebleven. Hij genas zelf van darmkanker maar merkte daarna hoe zwaar het verwerkingsproces was. In Maastricht zag hij hoe zo´n huis functioneert en dat wilde hij ook in Tiel. Er waren er al zeventig en zo kwam er in Tiel voor de Betuwe en Maas en Waal één huis bij. De Bruijns Rotary heeft de eerste drie jaar 10.000 euro gesponsord. Daarna heeft hij een Kunstkring opgericht. Daar kon men zich voor honderd euro per jaar inschrijven voor een cursus van lezingen. De opbrengst van twee jaar wordt op de receptie overgedragen. ´Dat is toch mooi dat hij dat allemaal doet´.
Sponsoring
Er zijn periodes, zeggen ze, dat er voor die sponsoring hard gewerkt moet worden maar dat kan weer zo afgewisseld worden met een periode ´dat het je zo maar tegemoet rolt´. De vrouwen gebruiken bevattelijke taal. Pas aan het eind van het gesprek , als gevraagd wordt naar hun preciese functie, dan is het antwoord ´de directie´. Opgeruimd en vrolijk. Zo maak je directieleden niet vaak mee. ´En wij werken hier net als alle anderen onbetaald´. Die anderen zijn dan de achttien gastvrouwen en twee gastheren die de activiteiten begeleiden. Vier van hen hadden kanker en de anderen hebben op een of andere manier een vorm van affiniteit met de ziekte (gehad).
een yogasessie.
Drie dagen per week kan men terecht in het Toon Hermans Huis, dinsdag, woensdag en donderdag. Activiteiten voor lichaam en geest, zo is het samen te vatten. Allemaal ter bevordering van het verwerkingsproces. Aan de naasten wordt ook gedacht, voor hen is er zelfs een nabestaandengroep. ´Die elkaar willen blijven ontmoeten. Die hebben hier toch ook een deel van hun leven gedeeld´. Verder een kindergroep, een groep voor jongere vrouwen tot 45 jaar, omdat hun leven er meestal heel anders uitziet dan dat van oudere senioren. Koffie-ochtenden waren gevleugelde woorden vanaf het begin van het THHT. Tegenwoordig is het zoveel meer: schilderen, fotografie (met het mobieltje) creatief, sieraden maken, yoga, reiki, zingen (´Zingen voor je leven´), yoga, massage, fitness, fietsen, poppen maken. Deelname aan een activiteit kost drie euro, koffie en thee zijn gratis.
Bespreking in het Tielse Toon Hermans Huis. Van links naar rechts Cornelie de Haan Bierens, Sadik Cafer gast, Maria van de Broek gast, Paul Ohello gast, Iemke van Ommeren gastvrouw, Brigitte Hornes gastvrouw, Ellen Hoenderop.
Cornelie en Ellen weten inmiddels precies hoe publiciteit het best verkregen kan worden. Maar het aloude ´van mond tot mond´ is toch ook belangrijk. Dat iemand meekomt met een van de gasten van ons. Zo gaat het vaak´…
Het aantal gasten is momenteel 85. Maar bijna allen doen aan meerdere activiteiten mee. ´Wij noemen dat bezoekmomenten. In 2018 waren het er 1520´.
zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/09/toon-hermans-huis-tiel-heeft-eigen-fitnessruimte/
en: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/02/gezellig-koffie-drinken-voor-het-toon-hermans-huis-tiel/
Reacties zijn gesloten.