Viering van 6000 jaar Tiel

Dankzij de bijzondere vondsten op Medel is het zeker dat bij Tiel al meer dan 6000 jaar geleden een nederzetting lag, waarvan de bewoners landbouw bedreven. Dat betekende dat zij ook een vaste woonplaats hadden, terwijl hun voorouders als jagers nog nomaden waren. Daarmee is Tiel de oudste echte woonplaats in Midden-Nederland en dat mag wel worden gevierd. Er is een jaar voor uitgetrokken, van 21 juni 2025 tot 21 juni 2026.

In een bijeenkomst in de raadzaal van Tiel werd op dinsdag 27 mei een bijeenkomst gehouden voor de pers, waarin de plannen voor het jaar uitgelegd werden. De bezoekers werden verwelkomd door burgemeester José van Egmond en wethouder Carla Kreuk. Zij benadrukten hoe bijzonder de ligging van Tiel was. Daardoor werd al heel vroeg handel gedreven en kwamen er mensen die zich blijvend vestigden. Het begin van een plaats die groot werd door handel.

Bij de start van de activiteiten wordt de vernieuwde Canon van Tiel gepresenteerd. Die werd toegelicht door Ella Kok-Majevska, de directeur van het Regionaal Archief Rivierenland, en door stadshistoricus Emile Smit. Een canon is een overzicht van vijftig belangrijke momenten uit de geschiedenis. Als in 2007 kreeg Tiel zo’n canon, maar die was dringend aan vernieuwing toe. De vele vondsten waren daartoe aanleiding, maar ook het gegeven dat tegenwoordig anders naar de geschiedenis wordt gekeken dan destijds. Veel meer dan voorheen spelen zaken als de positie van vrouwen in het verleden, de tegenstelling arm-rijk, migratie en onvrijheid een rol bij de kijk op het verleden.

De herijking van de Canon was een proces dat werd opgezet door het Regionaal Archief, het Flipje- en Streekmuseum en de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken, daarbij ondersteund door Emjee Uitgevers. Op 21 juni komt er een handzaam boekje uit met korte en leesbare teksten, dat ruim is geïllustreerd. Op de bijeenkomst kon men zich een idee vormen van hoe dat er uit zou gaan zien. Later dit jaar komt er een grotere versie met langere teksten en bronvermelding. Dat is meer voor de fijnproevers.

Marieke van Kessel vertelde wat er verder in Tiel te doen valt. Door op de langste dag van het jaar, 21 juni, te beginnen ligt de nadruk op de zonnewende. Daarmee wordt herinnerd aan de zonnekalender die ruim 4000 jaar geleden bij Tiel aanwezig was. Drie dagen vóór die dag beginnen tien vermaarde straatkunstenaars met bijzondere kunstwerken op plaatsen in Tiel die goed te bezoeken zijn. Men noemt dat Street Art en het betreft bijzondere tekeningen die drie maanden aanwezig blijven, maar daarna dan ook weer volledig kunnen worden verwijderd. Hierop sluit in de herfstvakantie een wedstrijd aan, waarbij kinderen een wedstrijd in krijttekenen krijgen.

Rond de midwinterzonnewende (de kortste dag) worden in de dan hopelijk herstelde Sint-Maartenskerk afbeeldingen door videomapping gemaakt. Dat zijn lichtprojecties op de muren van het gebouw. In deze zelfde tijd wordt de Tielse zonnekalender gevisualiseerd door een grote groep mensen die met lichten een levende kalender gaan vormen.

Vermoedelijk volgen er nog meer activiteiten, maar zeker is dat het jaar op 21 juni 2026 wordt afgesloten met een enorme picknick. Dat moet de grootste picknick van Nederland worden.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights