Terugblik op 2018; Sport en verenigingen

In deze bijdrage richten wij de schijnwerper op sport en verenigingen. We besteden aandacht aan een aantal belangrijke sportieve gebeurtenissen en ontwikkelingen binnen verenigingen.

Nieuwe wieleraccomodatie

In 2018 kwam er een einde aan de lange periode waarin de leden van de tweewielerverenigingen JvR De Batauwe zich flink moesten behelpen met trainingen op de wegen van industrieterrein Kellen en tijdelijke trainingslocaties voor het veldrijden. Samen met BMX-vereniging de Weirijders konden ze dit jaar het gloednieuwe wielersportcentrum aan de Schaarsdijkweg in gebruik nemen. Het complex bestaat uit een wielerbaan van 1500 meter en een aparte baan voor fietscrossclub de Weirijders. De leden van beide clubs maken gezamenlijk gebruik van een clubgebouw. Het complex is uniek in Gelderland en een welkome aanvullng op het aanbod aan sportaccommodaties in de gemeente.

De Weirijders hadden een te kleine crossbaan aan de Dode Linge in de wijk De Hennepe. Dit terrein wordt toegevoegd aan het terrein van scoutingclub Phoenix, die hun terrein naast de vroegere wielercrossbaan hebben. Dat terrein was al lang erg krap voor de grote scoutingvereniging. Op het vergrote terrein gaan de scouts een nieuw clubhuis bouwen. Maar daarvoor moeten ze nog even sparen. Zaterdag 6 oktober werd tijdens een open huis de buurt alvast geïnformeerd over de bouwplannen en werd het ontwerp van het nieuwe clubhuis vol trots getoond.

De Teerling

De Eerste Tielse Jeu de Boules Vereniging ‘De Teerling’ heeft dit jaar een nieuwe speelhal in gebruik genomen. Het is het eerste deel van een complete nieuwe ‘Boulodrome’. Het tweede deel hoopt de Teerling in de loop van 2019 in gebruik te nemen. Maar daarvoor zijn nog flink wat sponsorgelden nodig. De gemeente helpt mee met de zoektocht naar middelen maar de kans op een gemeentelijke bijdrage van enige omvang lijkt vooralsnog niet groot.

TEC even geen tweede divisionist

Voetbalvereniging TEC degradeerde in juni van dit jaar uit de tweede divisie. De club gaat de winterstop in met een comfortabele tweede plaats in de derde divisie met een gelijk puntenaantal als nummer één en heeft een wedstrijd minder gespeeld. Grote kans dus dat we volgend jaar in ons jaaroverzicht de terugkeer naar de tweede divisie kunnen melden. Die promotie is ook het eerste doel van het gedeeltelijk nieuwe en ambitieuze bestuur. Eenmaal in de tweede divisie zullen we de streekderby tegen FC Lienden moeten missen. Twee hoofdsponsors besloten na een reeks slechte resultaten hun financiele stekker uit de club te trekken. Dat betekende in november een abrupt einde van het eerder zo succesvolle eerste team.

Theole doet het ook goed

Na een promotie aan het einde van het seizoen 2017 – 2018 gooit het eerste elftal van Theole hoge ogen voor een volgende promotie. Het elftal staat aan het begin van de winterrustperiode tweede in de derde klasse zondagcompetitie met een punt achterstand op nummer één en een gelijk aantal gespeelde wedstrijden.

Nieuw: Padel bij de Riddeweide

Dit jaar nam tennisvereniging ‘De Ridderweide’ twee nieuwe padelbanen in gebruik. Padel is een snel aan populariteit winnende racketsport met kenmerken van tennis, squash en een vleugje beach-tennis. Je speelt het in een kooi met strakke glazen wanden en op knalblauw kunstgras. De wanden doen mee met het spel en je speelt het altijd met zijn tweeën.

Jeugdorkest Marieke stopte na 60 jaar.

Jeugdorkest Marieke is er per 1 augustus 2018 mee gestopt. Het onderhoud van het eigen gebouw in Kerk-Avezaath werd te duur en ook het aantal leden kalfde steeds meer af. De gemeente Tiel kocht het gebouwtje volgens een eerder gemaakte afspraak terug. De vereniging bestond sinds 1957.

Vlug en Lenig gaat op in Hellas

Gymnastiekvereniging Vlug en Lenig is opgegaan in Hellas. Gebrek aan bestuursleden, een probleem waar meer verenigingen mee kampen, vormde de aanleiding. Voor de 125 leden veranderde er weinig. Onder de vlag van Hellas bleven zij in hun vertrouwde groepen turnen op dezelfde locaties.

Roparun door Tiel

Op tweede pinksterdag was Tiel doorkomststad van de Roparun. 82 Teams waaronder teams van Ziekenhuis Rivierenland, Waterschap Rivierenland en sportschool Julien uit Lienden lopen in teams van 8 personen van Hamburg naar Rotterdam met het doel om geld in te zamelen voor mensen met kanker. De doorkomst op het Plein werd een groot feest. Daar was een ontbijt waar honderden mensen aan deelnamen en waarvan de helft van de kosten naar het goede doel ging.

Met de opbrengst van 2017 van het team van Healthclub Julien kon het Toon Hermanshuis in Tiel in 2018 een fitnessruimte inrichten en e-bikes aanschaffen voor verhuur aan kankerpatiënten.

Walking football

Steeds meer ouderen ontdekken walking football. In Tiel kun je er iedere dinsdagavond voor terecht bij Theole. Eind september was daar een groot toernooi waar 200 beoefenaars van deze rustige sport voor senioren uit de Betuwe aan deelnamen. Op het terrein kon je toen ook een grote groep Tielse Molukkers aangemoedigd door voetbalheld en boegbeeld van de Tielse Molukse gemeenschap, Simon Tahamata, treffen. Doel was om te komen tot een Moluks team van walking voetballers

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights