Kolommetje: Stille kracht

Tessa Ariaans werd deze week 42, dus ze moet net twintig zijn geweest toen de foto in de serie Tiel Thuis werd gemaakt. Het pand waarin ze woonde aan de St. Walburgstraat was wat onderkomen, de toenmalige huisbaas nam het niet zo nauw met het onderhoud. Maar ze leek er best gelukkig, had er haar bezittingen neergezet en keek vrolijk de wereld in.

Dat doet ze nog, we kennen elkaar al lang, hebben tientallen jaren samengewerkt bij de Gelderlander en in die tijd een innige vriendschap opgebouwd. Ze was ooit stagiaire op de redactie, zat op de School voor de Journalistiek en had een aantal vaardigheden en interesses die maakten dat Tessa er heel lang is gebleven. Niet alleen zorgde ze voor de bulk van het werk aan de kunstrubriek waarvoor ik in die tijd de hoofdverhalen schreef, later nam ze die in geheel over. Als er iemand is die het kunstenlandschap van de Betuwe kent, is zij het wel. Ze heeft denk ik iedereen die er toe doet of zou gaan doen wel gesproken. Het is geen wonder trouwens, ergens zit er een kunstader in die familie, haar broer Sven is in Tiel bekend als stadsdichter.

In alle bescheidenheid vervult ze een paar rollen die niemand echt goed kent, maar die voor het muziekleven in de stad de afgelopen kwart eeuw heel belangrijk waren. Niet alleen heeft ze van alle edities van Appelpop verslagen gemaakt en voor de eeuwigheid vastgelegd. Ze deed dat evenzeer met de popwedstrijd Parel van de Betuwe, waar ze ook wel in de jury plaatsnam.

Tessa heeft in de afgelopen decennia overigens steeds als freelancer voor de krant gewerkt, ze wilde het zo. Naar mijn mening heeft ze daarom nooit de waardering gekregen die ze verdient, want ze heeft alle functies die er op zo’n deelredactie te vervullen zijn, van archivaris tot redactiesecretaresse en agendamaker, vervuld. Een echte stille kracht, al kon ze haar mondje wel roeren als het nodig was. Dus doe ik het zo, met een stukje op de Tielenaar, mijn bewondering voor de vrouw die op de redactie vaak gekscherend mijn verloofde werd genoemd omdat we het zo goed kunnen vinden.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights