Kolommetje: Stuclaag

Bij nader inzien is het nobele handwerk van Bertus van Seben hier in het gemeentehuis van Tiel, hij is een meesterstuccer naar mijn mening. Dat handwerk is een mooie metafoor voor de wijze waarop een gemeentebestuur zich vaak gedraagt. Indertijd keek ik regelmatig om de hoek toen de nieuwe vleugel annex raadszaal werd gebouwd. En ook de sloper, daar begint alles mee, fotografeerde ik, de foto staat onderaan.

Keer op keer zie je besluiten genomen worden in die raadszaal waar de burger het niet mee eens is. Hij of zij moet er maar van uitgaan dat die besluiten om zijn bestwil worden genomen. Of dat het gemeentebestuur zich niet kan onttrekken aan sommige besluiten en nolens volens instemt. De wet moet immers gevolgd.

Dat geldt gek genoeg alleen voor besluiten die de burger raken. Wie namelijk eenmaal is opgenomen in het ambtenarenkorps, of een zetel in de raadszaal bekleedt, komt met allerlei minder fraaie dingen weg. In die zin is de foto van de sloper uit die serie, Tiel Werkt, ook al een mooie illustratie. Want vaak worden zaken die nog prima lopen, weggehaald en vernieuwd. Er heeft iemand een nieuwe cursus gevolgd in de secretarie, een jonge wethouder denkt het verschil te kunnen maken of een eerste burger wil een punt drukken en neemt plots zelfstandig een besluit.

Zo zijn er de afgelopen decennia heel wat scheve schaatsen gereden. Ik zag acties met gemeenschapsgeld die niet helemaal deugden, wethouders die dronken op straat lagen terwijl ze op werkbezoek in een ver buitenland waren, raadsleden en wethouders die zich in het openbaar misdroegen en later toch op handen werden gedragen –maar pas als ze dood waren. En ook ambtenaren gingen hun boekje vaak te buiten, om hun eigen kerk te bevoordelen, een centje bij te verdienen of gewoon eens lekker gratis naar de sauna te gaan. Waar ze prompt in gesprek raakten met mensen die wat aan de gemeente wilden verdienen. Maar goed, het zijn oude koeien en zoiets gebeurt vast niet meer.

Wat me brengt op het beeld van de stukadoor, die een pas gemetseld muurtje voorziet van een mooie gladde laag. Het is net de praktijk van het politieke handwerk. Alle hobbeltjes en barsten zijn weg. Alles is weer gladgestreken, iedereen staat in het gelid, nergens meer over praten en gewoon doorgaan. We kunnen vooruit. Witkwast erover en vort met het politiek bedrijf.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights