Renovatie van de R.K. Begraafplaats Tiel is volbracht

Na ruim een half jaar zijn het hekwerk en de kapel op de R.K. begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat weer zo goed als nieuw dankzij een grote renovatie. “Ik had nooit durven dromen dat het zo zou worden”, vertelt beheerder Chris Kramer.

Het begon met een simpele opmerking en het mondde uit in een volledige renovatie van de kapel en het hekwerk. En dat was hard nodig ook. Chris Kramer loopt al een jaar of twintig op de begraafplaats rond, maar in die tijd is er vrijwel niets aan het hekwerk of de kapel gedaan. Kramer vertelt hoe daar dit jaar verandering in is gekomen.

Het begin van de renovatie

“Een paar jaar geleden kreeg ik iemand uit het bestuur van de kerk op bezoek. We maakten een rondwandeling over de begraafplaats waarbij ik aangaf dat ik het reuze naar mijn zin had, maar dat de kapel nog wel wat te wensen overliet. Het was koud, vochtig en ze hebben in de jaren 70 de glas-in-loodramen vervangen door goedkope ramen met een houten kozijn. Het voldeed, maar het was echt niet mooi. Ik wist echter dat ze de oude glas-in-loodramen opgeslagen hadden in de Dominicus kerk. Ik stelde daarom voor om een keer te bekijken in wat voor toestand de ramen zich bevonden.”

Vanaf toen is het balletje gaan rollen. Alhoewel het eerst een verloren zaak leek, bleek er uiteindelijk meer mogelijk dan Kramer ooit had kunnen bedenken. “De ramen verkeerden in zo’n slechte staat dat ik de moed meteen opgaf. Het zou zo’n kostbaar plaatje worden om dat te herstellen. Toch wilde het bestuurslid iemand ernaar laten kijken die er verstand van had.” Dat was Klaas Schoots, adviseur bouwzaken bij het Bisdom van ’s-Hertogenbosch. “Schoots schudde eerst ook zijn hoofd, maar hij wist dat de provincie nog wel wat geld op de plank had liggen voor zulke projecten. Hij is er toen volledig ingedoken en uiteindelijk ging het van het renoveren van alleen de ramen over op de gehele kapel en zelfs het hekwerk.”

Schoots heeft hele dossiers opgebouwd voor de kapel en het hekwerk en vervolgens ingediend bij de provincie. Na ruim twee jaar wachten, gaf de provincie onverwachts groen licht. Kramer: “De provincie zou ongeveer 40 procent subsidiëren, de rest moest de parochie zelf bijleggen. Dat was een flink bedrag, maar gelukkig vonden ze het de moeite waard.”

De werkzaamheden

Wat er dan allemaal gerenoveerd is? Kramer somt een aantal onderdelen op. “Het dak van de kapel moest eerst vervangen worden, aangezien daar nog asbestplaten onder lagen.

Verder is er opnieuw gevoegd, zijn de originele ramen dus weer terug, zijn er nieuwe hardstenen vensterbanken geplaatst, is het torentje aangepakt en is het hekwerk inclusief de poort opgeknapt.” Kramer is zichtbaar enthousiast als hij het over alle werkzaamheden heeft. “Ik had dit nooit durven dromen. Straks blijft er een mooi gebouw achter dat mij overleeft. Voor hetzelfde geld staat alles te verpauperen, dat zou ontzettend zonde zijn.”

Kramer heeft ook werk gemaakt van het interieur. Zo is vlak voordat de renovatie begon een zwart marmeren altaar naar de kapel gekomen. Deze was afkomstig uit de kerk in Rumpt, die bij de parochie hoorde, maar te kostbaar was om aan te houden. Daarnaast heeft Kramer de vier banken die in de kapel stonden vervangen. “De banken die er stonden vond ik zelf niet mooi. Nu wist ik, net als met de ramen, dat er op de zolder van de kerk nog enkele originele banken uit de kerk stonden opgeslagen. Daarvan heb ik er vier meegenomen en geplaatst in de kapel.” De kapel wordt namelijk nog regelmatig gebruikt. Zo ontvangt Kramer daar gasten wanneer er bijvoorbeeld een bijzetting is van een urn in het graf. Daarnaast leent de kapel zich prima voor een begrafenis in besloten kring met zo’n tien tot twintig man.

Drukbezochte begraafplaats

Alhoewel er landelijk steeds minder begraven wordt, merkt Kramer daar tot zijn verbazing op de R.K. begraafplaats weinig van. “Bij mij is het begraven de laatste tijd stabiel of is er zelfs sprake van een lichte stijging. Het is ook ongelofelijk hoeveel bezoekers er dagelijks komen, ’s middags is het echt een komen en gaan van mensen. Je merkt gewoon dat de katholieke begraafplaats ontzettend is ingeburgerd in Tiel.”

Volgens Kramer zijn de mensen dan ook enthousiast over alle renovaties die hebben plaatsgevonden. De officiële heropening van de kapel laat echter nog even op zich wachten. Deze zal plaatsvinden op 2 november, tijdens Allerzielen. “Ik heb de pastoor weten te regelen die verantwoordelijk is voor een deel van Utrecht en van Gelderland, bij de parochies H. Suitbertus en H. paus Johannes XXIII. Hij zegent de kapel in en leidt de rondgang langs de graven. Wat mij betreft wordt er daarna nog een kop koffie geschonken. Dat hoort toch wel bij zo’n opening.”

Tijdens de monumentendag op 9 september is de Kapel ook open gesteld.

5 december 2017 verwijderen hekwerk

6 februari 2018 herstel klokketoren

22 februari 2018  verwijderen asbest

9 maart 2018

26 maart 2018  aanbrengen ramen

4 juni 2018 aanbrengen toegangshek

11 juni 2018  aanbrengen Kapel deuren

25 juni 2018  plaatsen hekwerk

28 juni 2018  plaatsen banken

28 augustus 2018

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2017/12/start-van-de-renovatie-hekwerk-en-kapel-op-de-rk-begraafplaats-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights