Kolommetje: Knaken

Nee, ik ben geen hardcore nostalgicus. Maar toen ik deze foto maakte wist ik dat de thuisbezorgende melkboer snel zou verdwijnen uit het Tielse straatbeeld. Je had er een paar van, maar die mannen zijn met het bereiken van hun pensioenleeftijd (mogelijk ook daarboven) opgehouden met dit werk.

Je zag ze van vroeg tot laat hun wijk rijden, weer of geen weer. Ik stel me voordat ze zich verantwoordelijk voelden voor hun klanten, die op hen moesten kunnen rekenen. Misschien werd er zelfs wel op de lat verkocht, en één keer per week afgerekend. Mijn moeder deed dat tenminste zo, ik denk dat het in andere steden niet veel anders was.

Ik onderscheidde deze melkboer, een melkboer die ook wat aan kruideniersartikelen verkocht en een bakker. Opéén na verdwenen, die thuisbezorgers. Maar we hebben er natuurlijk een heel ander slag bezorgers voor teruggekregen, de mannen en vrouwen die pakketjes bij u en mij bezorgen. Ook al centenwerk, de verdiensten van de hardst werkenden zijn nu eenmaal laag, dat is van alle tijden. Daar helpt geen moedertjelief aan. Het treft ook jeugd: in de supermarkten, de pizzatenten en andere bezorgnering zie je ze achter de fietpan, of op een fiets met een kleurig jasje aan. Tegen een paar euro per uur komen ze overal aan de deuren.

Dat is het nu, de foto was het toen. Ben ik daar rouwig om? Nee, dat is het beloop der dingen, je leert je bij het onvermijdelijke neerleggen, Maar ik vind het wel een beetje erg dat ik nog allerlei dingen weet van vroeger, die mensen jonger dan ik niet hebben gezien, en die ze ook niet zullen interesseren. Dat is denk ik de bestaansreden van heel veel historische verenigingen: de leden pogen het verleden vast te leggen en houden het met vragende blik aan de jongeren voor. Wil je kijken?

Geen tijd meer voor, ze zijn met hun telefoonscherm bezig. Daar bouwen ze aan hun eigen geschiedenis. die ergens ver weg wordt opgeslagen en wordt gebruikt om hen zo veel mogelijk dingen voor te voveren die ze kunnen kopen. Van hun in de super verdiende knaken. De cirkel is weer rond.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights